Nagy csatában győzte le Anglia a hollandokat, készülhet a döntőre

Anglia eddigi legjobb formáját mutatva hajrágóllal 2-1-re legyőzte Hollandia labdarúgó-válogatottját a németországi Európa-bajnokság szerda esti elődöntőjében és készülhet a Spanyolország elleni vasárnapi fináléra.

Angliát a főesélyesek közé sorolták az idei Eb kezdetén, de sem a csoportkörben, sem pedig a kieséses szakaszban nem mutatott kimagasló teljesítményt. Ki is fárasztották magukat az elődöntőre, hiszen úgy a nyolcaddöntőből, mint pedig a negyeddöntőből hosszabbítást követően jutottak csak tovább. Ha a szlovákok ellen a ráadás elég volt, Svájcot csak büntetőkkel búcsúztatták. Ezzel szemben Hollandiának nem volt gondja 3-0-ra legyőznie Romániát a nyolcaddöntőben, mint ahogyan a törököket is 2-1-re verték a negyeddöntőben. Érdekesség viszont, hogy csoportjukban csak a harmadik helyen zártak a lengyelek elleni győzelem, a franciák elleni döntetlen és az osztrákok elleni vereség nyomán.

Xavi Simons góljával vezetést szerzett a holland válogatott | Fotó: a holland válogatott Facebook-oldala

Ronald Koeman szövetségi kapitány legénysége az angolok ellen is támadó szellemben kezdett szerda este Dortmundban, aminek már a 7. percben eredménye lett, amikor első veszélyes helyzetükből Xavi Simons bombázta a labdát Pickford kapujába.

Gareth Southgate hátrányba került háromoroszlánosai igyekeztek rátelepedni az ellenfélre, Harry Kane két percen belül kétszer is célba vette a kaput, de előbb Bart Verbruggen mentett, majd a Bayern München támadójának a lövése a léc fölé szállt. Csakhogy ugyanekkor Dumfries szabálytalankodott a 30 éves csatárral szemben, amiért a VAR büntetőt ítélt az angolok javára. Kane személyesen végezte el a tizenegyesrúgást, és nem hibázott, így a 18. percben 1-1-re módosult az állás.

Nem sokkal ezután akár a vezetést is megszerezhették volna az angolok, de Foden próbálkozását szó szerint a gólvonalról mentette az amúgy nyomás alá helyezett holland védelem – egész pontosan Dumfries. Az angolok perceken át uralták a játékot, míg végül a hollandoknak sikerült felvinni a labdát, de a hatoson belülre betörő Malent hatástalanították. Rögtön ezután Simons szögletéből Dumfries a kapufának fejelte a labdát (30. perc).

Jó iramban folytatódott a mérkőzés, Foden is kipipált egy kapufát, majd a kapusnak kellett vetődnie, hogy kihalássza a 39. percben elküldött labdáját. Amúgy az angolok az egész Eb során nem mutattak ilyen jó játékot, mint most a hollandok ellen, de a szünetig már nem változott az állás.

A második félidőben szabadrúgást követően adódott nagy helyzete a hollandoknak, Virgil van Dijk a hatoson belülről küldte a jobb sarok felé a labdát, de Prickford résen volt és mentett (65. perc). Majd Simons veszélyeztetett. Nyitott volt a játék, de igazán veszélyes helyzetek nem voltak. Aztán a 80. percben szinte a semmiből Bukayo Saka hatalmas gólt rúgott, de öröme nem tartott sokáig, mert leshelyzet miatt érvénytelenítették a találatát.

Watkins a döntőbe lőtte az angolokat | Fotó: Agerpres/EPA

Mindkét fél igyekezett, hogy még a rendes játékidőben eldöntse a továbbjutást, ami végül a 91. percben, a csereként beállt Ollie Watkinsnak sikerült. Góljával Anglia 2-1-re legyőzte Hollandiát, és sorozatban második Eb-jén készülhet a döntőre.

A vasárnapi fináléban a franciákat legyőző Spanyolország lesz a Harry Kane-ék ellenfele Berlinben.

(Nyitókép: Agerpres/EPA)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?