Itt a vége – Hollandia hazaküldte Romániát a nyolcaddöntőben

Elmaradt a meglepetés Münchenben és ezzel véget ért Románia labdarúgó-válogatottjának álma a németországi Európa-bajnokságon; a nyolcaddöntőben Hollandia 3-0-ás győzelemmel küldte haza Edward Iordănescu legénységét.

Huszonnégy év után játszhatott ismét Európa-bajnokság kieséses szakaszában Románia labdarúgó-válogatottja. A kedd koraesti nyolcaddöntőre visszatértek Münchenbe, abba a stadionba, ahol a seregszemle elején legyőzték Ukrajnát. Az a találkozó nagyban hozzájárult későbbi továbbjutásukhoz, hiszen emlékezetes, hogy a belgáktól kikaptak, majd a szlovákok elleni döntetlen révén 4 ponttal zártak az E kvartettben. Ráadásul az első helyen, hiszen körbeverések voltak ebben a négyesben.

Ezzel szemben Ronald Koeman szövetségi kapitány hollandjai meglepetésre csak a D csoport harmadik helyéről jutottak tovább, bár ugyanúgy négy ponttal zártak, mint Románia. A lengyeleket győzték le, majd döntetlenre mérkőztek a franciákkal és végül kikaptak az osztrákoktól.

Fotó: Agerpres

A papírforma nem kedvezett a trikolóroknak, Edward Iordănescu szövetségi kapitány is elismerte, hogy ellenfelük minden tekintetben erősebb, ezért csakis hibátlan csategység, maximális törekvés és nagy áldozatok útján lehetnek csak sikeresek.

Odaadásban nem is volt hiány, főleg a meccs elején, amikor nagy iramban támadták le a hollandokat. Ianis Hagi még orvosi ellátásra is szorult, miután egy helyzet során lekönyökölték. A több ezer szurkolónak Denis Man is okot adott a bizakodásra, amikor a 14. percben a hollandokat lehagyva kapura lőtt, de a labda a léc fölé szállt.

A hollandok ekkor még nem igazán veszélyeztettek, de mint kiderült, nem is volt szükségük a helyzetek halmozására, hiszen a 20. percben az a Cody Gakpo aki a lengyelek és az osztrákok ellen is betalált egy egyéni akcióját máris góllal koronázta meg.

Noha Stanciunak sikerült felfutnia a hatosig a labdával, elmondhatjuk, hogy a kapott gól megfogta a trikolórokat, és egyre inkább az ellenfél akarata érvényesült, nyomást helyezve a védelemre. A hátvédsorból Drăgușinnak nem egyszer kellett mentenie.

A 32. percben Mogoș nagyon durván ütközött Dumfriesszal, a holland védő vállához csattant a mellkasa és azonnal földre rogyott. Orvosi ellátásra szorult és nem is tudta folytatni a mérkőzést. Racovițant küldte be helyére Edi Iordănescu.

Fotó: Agerpres

A védelemre pedig egyre nagyobb nyomást helyeztek a hollandok, ekkor már teljesen az ő akaratuk érvényesült. A 42. percben már a tízedik szögletet pipálták ki a hollandokat, miközben a románoknak még egy sem volt. Labdarbirtoklásban is messze magasan dominálták a játékot.

A szünet előtt azért még felcsillant a remény az egyenlítésre, de Denis Drăguș gyengén lőtte el a labdát, könnyen kifogta Bart Verbruggen, a hollandok kapusa. Nem sokkal ezt követően jött az első román szöglet, de Hagi lövése nem változtatott az eredményen.

A szünet után Stanciu harcolt ki egy szabadrúgást, de Verbruggen jó iramban lépett ki a kapuból, hogy hárítson. Az 54. percben aztán újra ráijesztettek a hollandok a román védelemre, Depay hat méterről lőtt, Rațiu centikkel a gólvonal elől hárított.

Halmozottan jöttek a holland helyzetek, az 58. percben a kapufa mentett Van Dijk fejesétől, majd Gakpo lövését Florin Niță hárította. A 63. percben viszont már ő sem tudott menteni, Gakpo ismét betalált, de gólját leshelyzet miatt érvénytelenítették, a román szurkolók nagy örömére.

Fotó: Agerpres

A lelátóról amúgy folyamatosan skandálták, hogy „Románia lőjjél gólt”, de a pályán továbbra is csak a hollandok támadtak. A 72. percben például Veerman rúgása centikkel ment el jobbra a kapu mellett.

Iordănescu csereként beküldte Alibecet, Mihăilát és Cicăldăut – Hagi, Răzvan Marin és Drăguș helyére –, abban bízva, hogy némi lendületet adnak a passzivitásba fulladt együttesnek. De bár már a végéhez közeledett a meccs, még mindig a hollandok támadtak többet, és csak annak lehetett örülni, hogy nem nőtt a különbség és ezért van némi remény az egyenlítésre.

Amikor aztán a 81. percben végre megindult egy román akció, a német játékvezető, Felix Zwayer érthetetlenül támadó szabálytalanságot fújt Alibec ellen – Stanciunak pedig sárga lapot mutatott fel reklamálásért. Ezt a trikolór védelem hibája követte, ami a 83. percben holland góllá érett: Donyell Malen talált be és ezzel gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutást.

A szurkolók az utolsó pillanatig biztatták a trikolórokat – egy román mezbe öltözött gyermek még a pályára is belopódzott –, de a ráadáspercekben sem történt meglepetés. Helyette a hollandok adták meg a „kegyelemdöfést” amikor a 93. percben Malen duplázott.

Hollandia így 3-0-ra nyert és továbbjutott a negyeddöntőbe, ahol a kedden 22 órakor kezdődő Ausztria–Törökország nyolcaddöntő győztesével találkozik július hatodikán Berlinben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?