„Felnégyelte” az újonc grúzokat a spanyol armada

Váratlan grúz vezetés után helyreállt a rend a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság vasárnap esti nyolcaddöntőjében: Spanyolország 4-1-re nyerve továbbjutott, és készülhet a házigazda Nationalelf elleni rangadóra.

A háromszoros Európa-bajnok Spanyolország csoportgyőztesként, hibátlan mérleggel, ráadásul kapott gól nélkül kvalifikált a nyolcaddöntőbe. A címvédő olaszokat, a korábbi világbajnoki ezüstérmes horvátokat és Albániát utasította maga mögé a kvartettben. Ezzel szemben Grúzia történetében először szerepel kontinensviadalon, ahol a csoportkör során döntetlent játszott a csehekkel, majd hatalmas meglepetésre legyőzték a portugálokat a továbbjutáshoz. Tény, hogy Cristiano Ronaldoék számára a találkozónak nem volt tétje, de a grúzok érdemét ez nem csorbítja.

Nico Williams is betalált a grúzok kapujába | Fotó: Agerpres

Persze a spanyolok ezzel együtt is főesélyesnek számítottak a vasárnap esti, Kölnben rendezett nyolcaddöntő alkalmával. Ezért is okozott nagy meglepetést, amikor a 18. percben hátrányba kerültek, amikor egy grúz támadás Le Normand öngóljával ért véget.

A labdabirtoklás terén egyértelműen a spanyolok jeleskedtek, de egyenlíteni csak a 39. percben sikerült Rodri révén.

A második félidő elején aztán ismét a grúzok kerültek közel a gólszerzéshez, amikor Kvaratskhelia távolról lőtt ugyan, de csak centikkel kerülte el az amúgy üres kaput. A spanyolok válasza viszont nem maradt el: Lamine Yamal szabadrúgását még védeni tudta Mamardashvili, de amikor ugyanaz a Yamal lepasszolta a labdát Fabian Ruiznak, ő befejelte a 2-1-es vezetést jelentő találatot (51. perc).

A hajrában aztán Gvelesiani öngólját érvénytelenítették a spanyolok leshelyzete miatt, de egy perccel később, Nico Williams egy ellentámadás végén növelte az előnyt (75. perc). És ezzel még nem ért véget a meccs, Luis de la Fuente „armadája” nyomás alá helyezte a grúz védelmet, helyzetet helyzetre halmoztak, míg végül a 83. percben Mikel Oyarzabal passzából Dani Olmo vette be az ellenfél kapuját. Ekkor már láthatóan elfogytak a grúzok, a spanyolok diktálta ritmus a ráadáspercekre sem hagyott alább, de végül 4-1-gyel ért véget a mérkőzés.

A spanyolok július hatodikán, a dánokat kiejtő házigazda németek ellen lépnek pályára a negyeddöntőben.

Hétfőn 19 órától Franciaország–Belgium, 22 órától pedig Portugália–Szlovénia párosítás szerint játszanak a nyolcaddöntőkben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?