Búcsúznak az Eb-től a magyarok – Legyőzték a grúzok a portugálokat

Grúzia labdarúgó-válogatottja megszerezte történetének első győzelmét az Európa-bajnokságon, 2–0-ra nyert Portugália ellen. Bár a törökök az utolsó percekben szerzett góllal legyőzték a cseheket, előbbi eredmény miatt a magyarok nem jutottak a legjobb 16 közé. 

Befejeződtek a csoportkör küzdelmei a németországi Európa-bajnokságon. Az F csoport zárómeccsei véglegesítették a legjobb tizenhat mezőnyét. A magyarok továbbjutásához arra volt szükség, hogy a grúzok ne nyerjenek a portugálok ellen és a csehek se győzzék le a törököket.

Jól kezdték a csehek a mérkőzést néhány perc után már nagyot kellett védenie a török kapusnak, Mertnek egy távoli lövésnél. Igyekeztek gyorsan reagálni a fehér mezesek, nem húzták magukra ellenfelüket.

Fotó: Agerpres/EPA

Eközben a másik meccsen Grúzia a második percben megszerezte a vezetést Portugália ellen, ez nem tett jót a magyar továbbjutási esélyeknek, de még rengeteg idő volt hátra mindkét mérkőzésből. A csehek a huszadik percben váratlanul emberhátrányba kerültek. Antonin Barak tíz percen belül összeszedett két sárgalapot, kiállította őt Kovács István.

Ezt követően várható volt, hogy a török csapat magához tudja ragadni a kezdeményezést és növelni fogja a nyomást a csehek kapuján. Állta viszont a sarat hátul Hasek csapata tíz emberrel is, nem alakultak ki nagy helyzetek.

A félidő végén óriási lehetőség adódott a csehek előtt, Jurásek lépett ki szabadon a kapussal szemben, Mert viszont ismét hárítani tudott, jól zárva a szöget. Gól nélküli döntetlennel vonultak szünetre a csapatok, Gelsenkirchenben viszont a grúzok vezettek.

Grúzia sporttörténelmet írt | Fotó: Agerpres/EPA

Támadó felfogásban kezdték a második játékrészt a törökök, első percében Ylmaz fejesét kellett védenie a cseh kapusnak. Nemsokára még nagyobb bravúrt mutatott be, de hiába, a csapatkapitány, Hakan Csalhanoglu megszerezte csapatának a vezetést.

Bár a magyaroknak kedvezően alakult a meccs eredménye, Grúzia tizenegyeshez jutott a portugálok ellen, amelyet Mikautadze értékesíteni tudott, így 2–0-ra növelték előnyüket. Ezen a ponton a magyaroknak szüksége volt a portugálok felébredésére.

Nem tört meg a török vezetéstől a cseh válogatott, Soucek tudott közelről a kapuba találni, a VAR vizsgálata után pedig megadta a gólt a nagykárolyi játékvezető. A végén a csehek kitámadtak a számukra szükséges gól megszerzéséért, ezt kihasználva a törökök nyerték meg a meccset, Tosun a lefújás előtt nem sokkal állította be a 2–1-s végeredményt.

Nem született már több találat a portugálok mérkőzésén, így a grúzok meglepő győzelmükkel harmadikként léptek tovább a csoportból, a portugálok és a törökök mögött, a csehek pedig kiestek.

Mindez azt is jelentette, hogy Magyarország nem fér be a három legjobb csoportharmadik közé, búcsúznia kell az Európa-bajnokságtól.

Európa-bajnokság, F csoport

Törökország – Csehország 2–1 (0–0)

Volksparkstadion, Hamburg

Vezette: Kovács István (Románia)

Gólszerző: Hakan Csalhanoglu (51.), Csenk Tosun (90+4.), illetve Tomas Soucek (66.)

Piros lap: Antonin Barak (20.),

Grúzia–Portugália 2–0 (1–0)

Veltins Aréna, Gelsenkirchen

Vezette: Sandro Schärer,

Gólszerzők: Hvicsa Kvarachelia (2.), Georges Mikautadze (57.)

Az F csoport végeredménye:

1. Portugália (továbbjutott) 3 2 0 1 5-3 6
2. Törökország (továbbjutott) 3 2 0 1 5-5 6
3. Grúzia (továbbjutott) 3 1 1 1 4-4 4
4. Csehország 3 0 1 2 3-5 1
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?