A kiesés széléről jöttek vissza az angolok, hosszabbításban ejtették ki a szlovákokat

Jude Bellingham ollózós gólja mentette meg az angol válogatottat a nyolcaddöntős búcsútól. Sokáig a kaput sem tudta eltalálni Southgate csapata, de végül több mint 120 percnyi játék után 2–1-re győzőtt a bravúrhoz közel lévő szlovákok ellen.

Az angol válogatott ugyan megnyerte csoportját, pályán mutatott játéka és eredményei viszont nagy felháborodást váltott ki a szurkolók és a szakemberek körében is az elmúlt napokban. A sokat kritizált szövetségi kapitány, Gareth Southgate nem módosított jelentősen a kezdő tizenegyen a nyolcaddöntő előtt sem.

Jobban kezdték a mérkőzést a szlovákok, Hancko tudott előre törni, veszélyesnek tűnő beadásába viszont senki nem ért hozzá. A 12. percben még nagyobb lehetőség adódott a kék mezesek előtt, de Haraslin lövését blokkolni tudták az angol védők.

Bellingham hosszabbításra ollózta a mérkőzést | Fotó: Agerpres/EPA

Nem spórolt a sárga lapokkal a török játékvezető, az első húsz percben négyet osztott ki, ami meccs elején ritkán szokott megesni. A 25. percben megszerezték a vezetést a szlovákok, az angol védelem teljesen üresen hagyta Ivan Schranzot, aki kihasználta az adódó lehetőséget.

Hátrányba kerülése után sem vált veszélyesebbé Southgate csapata, egyáltalán nem tudott változtatni statikus játékán. A félidő végén emelte csak a nyomást ellenfele kapuján, de eredményt ez nem hozott, szlovák vezetéssel vonultak öltözőbe a csapatok.

A második félidő elején úgy tűnt, megtörik a jeget az angolok, Foden gólját viszont les miatt elvette a VAR. Ezt követően egy védelmi könnyelműség után a szlovákok félpályáról veszélyeztettek, a labda viszont elkerülte a kaput.

Bár eseménydús volt a játékrész első néhány perce, utána ismét nehezebben építette támadásait az angol csapat, pedig egyre sürgősebbé vált számukra a gólszerzés. Hosszú ideig egyáltalán nem tudtak újra helyzetbe kerülni, bő tíz perccel a rendes játékidő vége előtt Harry Kane fejelt közelről a kapu mellé.

Nemsokára Rice próbálkozott távolról veszélyes lövéssel, ami a kapufáról pattant ki, ezt a helyzetet is megúszták a szlovákok. Az utolsó percekben már kétségbeesetten támadtak az angolok az egyenlítésért, de továbbra is tehetetlennek tűntek.

Másfél perccel a lefújás vége előtt megmenekültek a kieséstől az angolok, Jude Bellingham ugyanis egy bedobás után szép, ollózó mozdulattal kiegyenlített. Az idei Eb során először kétszer tizenöt perces hosszabbítás következett.

A szlovákok játékát érezhetően megfogta, hogy nem tudták kivédekezni a hátralévő perceket és elvesztették előnyüket. Ezt kihasználva már a hosszabbítás elején átvették a vezetést az angolok, Harry Kane talált közelről a hálóba.

Látványosan elfogyott a szlovák csapat ereje fizikailag, sokáig nem tudtak már közel kerülni Pickford kapujához. A 110. percben szabadrúgást kaptak, ami esélyt kínált nekik, Tupta lövése viszont jóval a kapu fölé ment. Több egyenlítési lehetőség nem is adódott előttük, így szenvedős mérkőzésen bebizotsította részvételét a legjobb nyolc között Anglia.

Anglia a folytatásban az olaszokat kiejtő Svájc együttesével játszik július 6-án a negyeddöntőben.

Anglia – Szlovákia 1–1 (0–1), hosszabbítás után 2–1

Veltins Aréna (Gelsenkirchen)

Vezette: Halil Umut Meler (török)

Gólszerzők: Jude Bellingham (90+5), Harry Kane (91.) Ivan Schranz (25.)

Sárga lapok: M. Guehi (3.), K. Mainoo (7.), J. Bellingham (17.), illetve J. Kucka (13.), M. Skriniar (45+1), P. Pekarik (77.), D. Vavro (108.)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?