Svájc két góllal küldte haza a címvédő olaszokat

Svájc 2-0-ra legyőzte Olaszország labdarúgó-válogatottját a németországi Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. A folytatásban az Anglia–Szlovákia összecsapás továbbjutójával találkozik.

Az Olaszország–Svájc mérkőzés nyitotta meg a nyolcaddöntők sorát a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságon. Luciano Spalletti szövetségi kapitány legénysége, mint ismeretes, a csoportkörben legyőzte Albániát, majd kikapott egy öngóllal Spanyolországtól és döntetlent játszott a horvátokkal ahhoz, hogy a második helyről továbbjusson a kieséses szakaszra. A címvédő teljesítménye viszont egyáltalán nem volt meggyőző ezeken a meccseken, ha nem lett volna Donnarumma a kapuban, könnyen veszélybe került volna a nyolcaddöntős kvalifikáció.

Svájc eközben a magyarokat és a skótokat utasította maga mögé a házigazda németek által megnyert négyesben, és bár egy klasszikus papírforma nem a javukra írta volna az olaszok elleni találkozót, az előzmények tükrében egyáltalán nem esélytelenül léptek pályára szombaton koraeste.

Fotó: Agerpres/EPA

Ezt pedig a játék is igazolta, hiszen az első félidőben jelentősen többet birtokolták a labdát, a helyzeteiket viszont nem tudták hatékonyan befejezni. A legközelebb Embolo került a gólszerzéshez a 24. percben, de Donnarummát nem tudta meglepni.

Eközben az olaszok nem tudtak igazán veszélyesek lenni támadásban, ahogyan a csoportkör során, most sem jeleskedtek az építkezésben. Megtartani sem igazán sikerült a labdát, a svájciak pedig egyre nagyobb nyomást helyeztek az ellenfél védelmére, ami a 37. percben érett góllá. Remo Freuler volt, aki egy remek helyzetből – a Vargastól kapott passzt követően – a vetődő Mancini lábai között rúgva el a labdát, Donnarumma mellett a kapuba talált. Chiesáéknak nem volt válasza erre, miközben a svájciak közel jártak ahhoz, hogy növeljék előnyüket, amikor az első félidő ráadásának első percében Fabian Rieder szabadrúgását Donnarummának kellett hárítania.

Az svájciak így 1-0-ás előnyben vonultak a szünetre, de a térfélcserét követően gyorsan növelték az előnyt Vargas (46. perc) révén.

Az olaszok továbbra sem tudtak kreatívan támadni, és bár a labdabirtoklás kezdett kiegyenlítettebbé válni Spaletti legénysége nem adott munkát Sommernek. A 75. percben Scamacca kapufája sem tudta kellőképp feléleszteni a reményt arra, hogy a címvédő változtatni tudna a végeredményen, és ahogyan telt az idő egy biztosabbá vált, hogy Svájc folytathatja a tornát.

A hajrában sem változott a játék képe és így megpecsételődött a címvédő sorsa: Olaszország 2-0-ra kikapott, Svájc megérdemelten folytathatja a seregszemlét.

Svájc a folytatásban az Anglia–Szlovákia (vasárnap, 19 óra) összecsapás továbbjutójával találkozik július 6-án Düsseldorfban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?