Drámai hosszabbítás után, büntetőkkel jutott tovább Portugália a szlovének ellen

Gól nélküli rendes játékidő után, Cristiano Ronaldo hosszabbításban kihagyott büntetőjét követően szétlövéssel búcsúztatta Portugália a szlovéneket a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében.

Nem brillírozott Portugália hétfő este a Szlovénia elleni nyolcaddöntőben, pedig Cristiano Ronaldoék főesélyesként várhatták ezt a találkozót.

Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy a csoportkörben Szlovénia döntetlenre mérkőzött az angolokkal, mint ahogyan a dánok és a szerbek elleni találkozóját is remivel zárta, így három ponttal a csoportharmadikok közül jutott a kieséses szakaszra. Ezzel szemben Portugália már két forduló után bebiztosította csoportelsőségét a törökökkel, grúzokkal és csehekkel teljes F négyesben, ezért simán belefért számára az utolsó fordulóban elszenvedett vereség. Emlékezetes, hogy épp az a grúzokkal szembeni, meglepetést okozó 2-0-s bukta küldte haza a magyarokat a kontinensviadalról, és mivel ekkor már lehetett tudni a lehetséges párosításokat, felmerült, hogy Roberto Martínez legénysége „nem ragaszkodott” a grúzok elleni pontszerzéshez, hogy így a nyolcaddöntőben a magyarok helyett a gyengébbnek tartott szlovénekkel találkozzon.

Diogo Costa a szétlövésekkor megmentette Portugáliát | Fotó: Agerpres/EPA

A szlovének viszont nem bizonyultak egyszerű ellenfélnek, mert bár nyomást nem gyakoroltak ellenfelükre, a labdabirtoklásban jeleskedő portugálok mégsem tudtak kibontakozni. Az első félidőben még igyekeztek ritmusosan támadni, de előbb Rubes Dias (5. perc) küldte a kapu mellé a labdát, majd Bruno Fernandes maradt le Bernanrdo Silva gólpassznak szánt lövéséről. Ronaldonak is volt bosszankodni valója, amikor a 34. percben szabadrúgása a léc fölé száll. Emlékezetes maradt még az első félidő végén Joao Palhinha helyzete: a Fulham középpályásának a lövésébe nem tudott beleszólni Oblac kapus, de a labda a kapufán csattant.

Ronaldo a szünet után is próbálkozott szabadrúgásból gólt szerezni, de nem tudott gondot okozni a hálóőrnek. Eközben a szlovénektől az első játékrészben is jeleskedő Sesko hagyta ki a legnagyobb ziccert a 62. percben, mert hiába tört be a hatoson belülre, pontatlanul rúgta el a labdát és az messze a kapu mellé ment.

Ha támadásban nem is tudtak veszélyesek lenni a szlovének, védelemben hatékonyan akadályozták az ellenfelet, amely ötlettelennek tűnt a pályán. Hiába látszott a különbség a két fél között, ez eredményben nem mutatkozott meg. A 89. percben Cristiano Ronaldo még megiramodott a labdával, de lövése elakadt Oblac lábai között, így a rendes játékidő gól nélküli döntetlenje után hosszabbításba torkollt a találkozó.

Cristiano Ronaldo hosszabbításban rúgott büntetőjét kivédte Oblac | Fotó: Agerpres/EPA

A hosszabbítás drámaira sikeredett. A 103. percben ugyanis Vanja Drkusic szabálytalankodott a hatoson belül Diego Jotával, amiért a játékvezető büntetőt fújt. Csakhogy a rekordot jelentő hatodik Eb-jén szereplő Cristiano Ronaldo tizenegyesét kivédte Oblac.

A hatszoros aranylabdás klasszist látszólag megviselték a történtek, a hosszabbítás szünetében zokogott, társai bátorították és vigasztalták. A meccsnek ugyanis ezzel még nem volt vége és szükség volt rá. A szlovének ugyanis mindent elkövettek annak érdekében, hogy feltartóztassák a portugálokat. A sárga lapok nem rémísztették meg őket – szövetségi kapitányuk, Matiaz Kek ráadásul piros lapot kapott – és végül még óriási ziccer elé is keveredtek, amikor tíz perccel a vége előtt Pepe hibáját kihasználva Seski ismét megiramodhatott a labdával, de hiába került újból szemtől-szembe Diogo Costával, nem sikerült megszereznie vezetést.

Így végül az ide Eb-n először szétlövések döntötték el a továbbjutást, a szlovénektől pedig senkinek sem sikerült értékesíteni a tizenegyest. A csereként beállt, veterán Ilicic, Balkovec és Verbic lövését is kivédte Diogo Costa, miközben Ronaldo, Bruno Fernandes és Bernardo Silva védhetetlenül bombázta a labdát Oblac kapujába.

Portugália így 3-0-ra nyert és készülhet a negyeddöntőre, amikor is a belgákat 1-0-ra kiejtő Franciaországgal találkozik július 5-én Hamburgban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?