Utolsó percekben esett góllal ejtették ki a franciák a belgákat, bejutottak a legjobb nyolc közé

Kevés eseményt és nagy helyzetet hozó mérkőzésen győzte le Belgiumot a francia válogatott. Kolo Muani lövése Vertonghenről pattant a hálóba, ez elég is volt a meccs eldöntéséhez.

A nevek alapján legerősebbnek tűnő franica–belga párosítással folytatódtak kedden az Eb nyolcaddöntői. Korábban a svájciak, a németek, az angolok és a spanyolok már bebiztosították a legjobb nyolc közé jutást, a helyek fele viszont még kiadó volt a játéknap elején.

Kiegyenlített játékkal kezdődött a találkozó, amelyet több szempontból is feszültség előzött meg, ami a himnuszok kifütyülésében is megmutatkozott. Az első lehetőségek egyike Mbappé előtt adódott, aki a tizenhatoson belülről lőtt fölé.

Idővel elkezdték a franciák irányítani a játékot, nagy helyzeteket viszont nem tudtak kialakítani és nem helyeztek igazán nagy nyomást a belga kapura. Az első fél órában egyáltalán nem volt izgalmas a találkozó, a 34. percben viszont Thuram fejese nem sokkal ment mellé.

A csereként beállt Muani (balra) lövése továbbjutást ért a belgák segítségével | Fotó: a Francia Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapja

Az első félidő hosszabbításában Mbappé tartotta meg nagyot küzdve a labdát a belga tizenhatos szélén, viszont végül ez az akció is rossz lövéssel fejeződött be. Összességében unalmas játékrész után következett a szünet, a folytatásra nézve kérdés volt, javul-e a mérkőzés színvonala.

A második félidő elején Tchoumaeni több rosszul sikerült kísérlet után eltalálta a belga kaput, Casteelsnek kellett védenie. Egyre többet tettek a vezető gól megszerzéséért a franciák, ennek ellenére továbbra is pontatlanok voltak a befejezéseknél.

Továbbra is hasonló mederben zajlott a mérkőzés, a belgák egyáltalán nem jelentettek veszélyt ellenfelük kapujára, de a sajátjuk előtt szervezetten védekeztek, ritkán engedve tiszta lehetőségeket Griezmannéknak.

A 71. percben próbálkozott először veszélyes lövéssel a belgák támadója, Lukaku, dolgot adva ezzel a francia kapusnak. Ahogy közeledtek a csapatok a rendes játékidő végéhez, úgy vált egyre valószínűbb forgatókönyvvé a hosszabbítás.

A végéhez közeledve De Bruyne előtt adódott jó lövőhelyzet, Maignan viszont ismét ki tudta tornászni a labdát, nem tudta Belgium megszerezni a vezetést. Ez néhány perccel később megbosszulta magát. Kolo Muani lövése Vertonghenről megpattanva jutott a hálóba, ezzel megtört a jég a mérkőzésen.

Miután előnybe kerültek, a franciáknak már csak néhány percig kellett megőrizniük az eredményt. Ezt gond nélkül meg is tették, ezzel bejutottak a legjobb nyolc közé, ahol az esti Portugália – Szlovénia meccs győztesével fognak játszani.

Franciaország – Belgium 1–0 (0–0)

Merkur Spiel Aréna (Düsseldorf)

Vezette: Glenn Nyberg (Svédország)

Gólszerző: J. Vertonghen (85., öngól)

Sárga lapok: A. Tchouameni (15.), A. Griezmann (23.), A. Rabiot (25.), illetve J. Vertonghen (76.), Domenico Tedesco (78., szövetségi kapitány), O. Mangala (90+3.)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?