Spanyolország extázisban, Anglia „szíve megszakadt”

Folytatódhat a spanyol fieszta a labdarúgó-válogatott rekordot jelentő negyedik Eb-győzelmét követően, miközben az angolokat „összetörte” a sorozatban másodjára elbukott finálé.

Főesélyesként vágott neki az idei németországi Európa-bajnokságnak Anglia, de a labdarúgás ezúttal „sem tért haza”, Gareth Southgate legénysége sorozatban második kontinensivadalán bukta el döntőt és így a sportág bölcsője továbbra is Henri Delaunay-serleg nélkül marad. Amíg három évvel ezelőtt Olaszország büntetőkkel nyerte meg a finálét, Spanyolország vasárnap este a rendes játékidőben eldöntötte a csatát, 2-1-es berlini sikerével 1964, 2008 és 2012 után negyedik alkalommal lett aranyérmes. Ezzel rekorder lett az Eb-k történetében, a három elsőséggel büszkélkedő németeket megelőzve az örökrangsor élére ugrott.

Fotó: A spanyol válogatott Facebook-oldala

De megünnepelhették azt is, hogy a 28 éves Rodrit választották az idei seregszemle legjobb játékosának, míg a 17. születésnapját ünneplő „csodagyerek”, Lamine Yamal az Eb legjobb fiataljának járó elismerést vehette át. Ő az, aki az elődöntőben az Eb-k történetének legfiatalabb gólszerzőjévé vált, a fináléban pedig gólpasszt adott barátjának, Nico Williamsnek.

Nem csak rájuk büszke viszont Luis de La Fuente, a szövetségi kapitány minden egyes tanítványát kiemelte, az elmúlt mintegy másfél hónap során mutatott összetartásukat és munkamoráljukat méltatta a döntőt követően. „Lehet, hogy labdarúgásról van szó, de most értékekről beszélünk, futballisták olyan generációjáról, amely példakép lehet a társadalom számára” – mondta a 63 éves szakember. Meglátsa szerint nem kell őket Aragones vagy Del Bosque időszakához viszonyítani, hiszen a változás természetes ő pedig nagyon büszke ezekre a fiúkra, akikkel együtt dolgozott. Miközben nyilván hangot adott a győzelem okozta örömének is, meglátása, hogy az oda vezető teljes út az igazán fontos, mert az alatt mutattak fel olyan értékeket, amelyből a társadalom is példát meríthet.

Az pedig még laikusként is megállapítható, hogy az idei németországi kontinensviadalon a spanyolok voltak azok, akik mindvégig kiválóan teljesítettek, míg például az angolok voltaképp csak az elődöntőre „ébredtek fel” és mutatták azt, amit a seregszemle előtt elvártak tőlük. Még Gareth Southgate – akinek a távozására számítanak – is elismerte, hogy a „spanyol armada” volt az Eb legjobbja, szerinte is megérdemelten nyerték meg a tornát. Persze az angolok mesterének a csalódottsága is érthető, úgy érzi a finálé utolsó pillanatáig küzdöttek.

Az angol The Times úgy fogalmazott, hogy Spanyolország „összetörte Anglia szívét” a hajrágóllal, ugyanakkor az angol játékosok nem vállaltak kellő kockázatot, hogy az ezüstéremnél többet érdemeljenek. „Spanyolország részéről fiatal, lelkes, tehetséges és bátor fiatalok jöttek, hogy győzzenek Berlinbe, míg Anglia azért jött, hogy egyszerűen kitartson” – állapították meg. A The Guardian is kiemelte, hogy Spanyolország lerombolta az angolok álmát, és ha azt mondanánk, hogy a labdarúgás mégis hazatért, akkor az azért van, mert Spanyolországot illeti meg.

Mindeközben a spanyol sportsajtó értelemszerűen extázisban tudósított a győzelemről. „Ismét a Európa királyai” – írta az AS, mialatt az országban elkezdődött a fieszta. Az ünneplés pedig folytatódhat, a spanyol csapat hétfő koradélután indult haza Németországból, hogy otthon „maradt” szurkolóiknak is megmutassák a serleget.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?