Waste Side Story – A pataréti romák életét bemutató opera

Közös operán dolgozik a pataréti roma közösség és a Kolozsvári Állami Román Opera. A koprodukcióban közreműködnek német zeneszerzők, egy bukaresti librettista és természetesen pataréti performerek. A Waste Side Story-t május 10-én mutatják be a Kolozsvári Állami Román Operában, az előadásról Szakáts István projektmenedzsert kérdeztük.

Két éve, 2022-ben szervezték meg az első Khetane közösségi fesztivált Pataréten, az emberek pedig azonnal kifejezték igényüket egy következő kiadásra. A német hipermarket lánc, a Kaufland alkotói pályázatát megnyerve jött létre a Grand Opera Patarét projekt, melynek keretén belül jövő hónapban színpadra kerül a Waste Side Story. A hibrid opera egy nemzetközi koprodukció német zeneszerzőkkel, egy bukaresti librettistával, a Kolozsvári Állami Román Opera művészeivel és természetesen a pataréti roma közösség performereivel.

Szakáts István, a projekt menedzsere elmondta, hogy az előadás témája a patarétiek élete, Kolozsvár és Patarét viszonya lesz. Mara Căruțașu librettista ellátogatott Kolozsvárra, és többször kijárt Patarétre, ahol műhelyeket tartott, gyerekekkel és fiatalokkal beszélgetett arról, hogy mi érdekli őket igazán, milyen az életük, mi foglalkoztatja őket, mit szeretnének elmesélni, és ezeket az elemeket felhasználva alkotta meg a librettót, azaz az opera szövekönyvét.

A két német zeneszerző, Dominik Schuster és Tobias Gröninger is ellátogatott a pataréti közösségbe, beszéltek az ottani muzsikusokkal, meghallgatták őket, elmélyültek a manele műfajában, így immár a darab zenei anyaga is elkészült, jelenleg a zenekari próbák zajlanak. Dan Vasile rendező pénteken, április 5-én érkezik Kolozsvárra, ekkor véglegesítik a szereposztást, de annyi már biztos, hogy a színpadon helyet kapnak gyerekek és felnőttek, az opera művészei és a pataréti roma közösség tagjai is.

Forrás: Grand Opera Pata Rât

Kérdésünkre, hogy mennyire megy gördülékenyen a közös munka ennyire más szocializációs közegből jövő emberek között, Szakáts István elmondta, hogy kisebb nehézségek akadnak ugyan, de meglepően jól tud együtt dolgozni a csapat. Az alkotóknak fontos volt ténylegesen megismerni a közösséget, amelynek a történetét elmesélik, valóban az ő életük, világképük került bele az opera zene– és szöveganyagába.

A pataréti roma közösség sajnos kismértékben fér hozzá a Kolozsváron zajló kulturális élethez, ám a projekt keretében erre is megoldást próbálnak találni. A környék kulturális szereplői beszálltak a kampányba, így szerdán, április 3-án indul a tombola, amelynek keretében, egy telefonszám felhívásával és a Grand Opera Patarét egyik replikájának felmondásával Tiffre, Jazz in the Parkra és számos más kulturális rendezvényre lehet majd bérletet nyerni. A pataréti közösségben már két hete számítógépeket osztogatnak, hogy bemelegítsék a kampányt. A projekt a patarétiek kulturális emancipációját hivatott elősegíteni.

Forrás: Radio Pata Facebook-oldal

A projektről és a Waste Side Storyról itt olvashatnak bővebben. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?