Nemzetközi sztárvendégek a Kolozsvári Magyar Opera színpadán

Nemzetközileg elismert sztárvendégek főszereplésével indul a Kolozsvári Magyar Opera 7 hét 6 opera című sorozata.

,,A hang úgy alakul zenévé, ahogyan az idő történelemmé: emlékezünk rá, s emlékezetünk által adunk neki formát. Magunk teremtjük a korlátot, amelybe szédülés nélkül megkapaszkodhatunk” – fogalmazott Szabolcsi Bence zenetörténész és művészettörténész. Ezeknek a gondolatoknak a jegyében invitálja az operarajongókat a 7 hét 6 opera elnevezésű opera-sorozatára a Kolozsvári Magyar Opera. A program keretén belül külföldi és nemzetközlieg elismert sztárvendégek főszereplésével hat jelentős operát tekinthet meg a közönség hét hét alatt.

A január 25-én sorra kerülő Aida címszerepében a New York-I Metropolitanben több ízben is fellépő Kele Brigitta énekművész debütál. Az előadás látványtervét Gothár Péter Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező jegyzi. Giuseppe Verdi remekművét Selmeczi György állította színpadra Horváth József vezénylésével.

Február 1-jén Gy. Tatár Éva rendezésében Verdi Traviátáját tekinthetik meg a zenekedvelők. Violetta Valéry szerepében Covacinschi Yolanda magánénekes lép először színpadra, Georges Germontot ezúttal Peti Tamás Ottó énekművész (debüt) alakítja, míg Gáspárik Szilvia-Klára, Flora Bervoix szerepében debütál. Vezényel Horváth József. Az előadásra a Színes operabérlet érvényes.

Covacinschi Yolanda A pásztoróra női főszerepében 2022-ben/ Forrás: Kolozsvári Magyar Opera Facebook-oldala

Világszerte elismert művész, Néstor Bayona spanyol karmester vezényli a Bajazzókat február 8-án 19 órától. A Szabó Emese rendezte produkcióban Canio (Bajazzó) szerepében a neves László Boldizsár előadóművészt, operaénekest láthatja-hallhatja a közönség. Az előadásban a Kolozsvári Magyar Opera tehetséges énekművésze, Kincses Márk (debüt) alakítja Silviót.

Rendhagyó szereposztással játssza Giuseppe Verdi Rigoletto című művét február 15-én az Opera társulata. A mantovai herceget Dobrița Roland (debüt) alakítja, Gilda szerepében a mindig kiemelkedő alakítást nyújtó fiatal énekművészt, Gebe-Fügi Renátát láthatja először a közönség. Vezényel Kulcsár Szabolcs. Az előadást Selmeczi György rendezte. Verdi műve a szerelem és az önfeláldozás tragédiáját shakespeare-i mélységgel és magával ragadó zeneiséggel mutatja fel. Az előadásra a Színes operabérlet érvényes.

Gebe-Fügi Renáta/ Fotó: Kolozsvári Magyar Opera Facebook-oldala

La Gioconda, először Kolozsváron! Amilcare Ponchielli művét Horváth József vezényletével koncertszerű előadás formájában mutatja be a társulat, február 22-én. Díszmeghívott Sümegi Eszter magánénekesnő, a budapesti Magyar Állami Operaház Örökös Tagja. Albert Innaurato drámaíró írja a Giocondáról: ,,van valami a dramaturgiájában, ami miatt lakmuszpapírszerűen megkülönbözteti azokat, akik szeretik az operát, azoktól, akik imádják.”

Végül, de nem utolsó sorban Georges Bizet Carmenjére várják a közönséget március 7-én. Az előadást az intézmény egykori kiváló mezzoszopránjának, László Éva emlékének szenteli a társulat. Az előadást Szabó Emese vitte színre, Horváth József dirigálja. Carment Veress Orsolya magánénekes, Don Josét László Boldizsár tenor alakítja.

László Boldizsár/ Fotó: Kolozsvári Magyar Opera

A produkciókra jegyek vásárolhatók az Opera jegypénztárában (hétköznapokon 10-14 óra között), valamint online.

(Nyitókép: részlet az Aida című előadásból/ Kolozsvári Magyar Opera Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?