Nagyvárad Hangjai fesztivál José Curával

Hat országból érkeznek fellépők az idei Nagyvárad Hangjai fesztiválra. A második alkalommal megszervezendő komolyzenei fesztiválon jazzes „Broadway-csemegék” mellett egyházi dallamok és híres operaáriák is felcsendülnek majd. Utóbbi koncert sztárja az argentin tenor, José Cura lesz.

Tavaly is népes tömeget vonzott Nagyvárad komolyzenei fesztiválja | Fotó: Az esemény Facebook-oldala

Egyedi élményre törekszik a Sounds of Oradea, azaz a Nagyvárad Hangjai névre keresztelt fesztivál – mondta Alexandru Chira, a Nagyvárad és térsége turisztikai népszerűsítéséért felelős egyesület (APTOR) igazgatója, amikor sajtótájékoztatón felvezette a pénteken kezdődő háromnapos eseményt. „Amikor ezt a koncepciót kigondoltuk, figyelembe vettük a térség többi fesztiváljainak a kínálatát. Mi annak kiegészítéseként más stílusra fókuszáltunk. Azt szeretnénk, hogy ez az esemény egyben művelje is a váradi közönséget, de a turistáknak is egyedei és magas színvonalú koncerteket kínáljunk” – fogalmazott.

A nívós nemzetközi fellépőket felvonultató háromnapos fesztivál pénteki nyitónapját az amerikai klasszikusoknak szentelik. A Szent László téren 20 órától többek között Leonard Bernstein vagy George Gershwin alkotásaiból szemezgetnek. A jazzes, Broadway-hangulathoz a hírest West Side Storyból és az Egy amerikai Párizsban című darabokból csendülnek fel dalok Lorena Puican előadásában, a Nagyváradi Állami Filharmónia kíséretében. Az American Classic Night című koncert karmestere az izraeli Noam Zur lesz.

Szombaton 14 órától szabad belépést biztosítanak a nagyváradi római-katolikus bazilikába, ahol Kristófi János orgonaművész lép fel, ugyanakkor az argentin Ariel Ramirez vallásos darabját, a Misa Criolát is előadják a venezuelai Reinaldo Droz és a Nagyváradi Filharmónia közreműködésével. Fellép a szerző fia, Facundo Ramirez is, mint ahogyan argentin népzenészek is hallhatóak lesznek.

Fotó: A fesztivál Facebook-oldala

Szombaton 20 órától a nagyváradi állami színház épületében lesz zongorakoncert, a venezuelai Vanessa Perez, valamint a Latin Grammy-díjas Kristhyan Benitez előadásában.

A híres argentin tenor, José Cura vasárnap lép fel a Szent László téren, ahol a Pagliacci, a Carmen vagy épp az Aida operákból ad elő áriákat. Cura mellett fellép a cseh mezzoszoprán Ester Pavlu is, míg a karmester az a David Giménez Carreras lesz, aki a fesztivál művészeti vezetője is. Utóbb hangsúlyozta: bár klasszikus zenei fesztiválról beszélünk, a műsort úgy állították össze, hogy az bárki számára élvezhető legyen. „Biztos vagyok abban, hogy azok, akik a pénteki első előadáson részt vesznek, azok a többi koncertre is kíváncsiak lesznek” – jelentette ki.

Az esemény népszerűségét jelzi amúgy, hogy az első rend bérletek már mind elkeltek, ezért a szervezők kiegészítették a helyeket, és további jegyeket, bérleteket kínálnak eladásra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?