Ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a régi pompájában tündöklő gyalui várkastély

Ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a romániai, európai uniós és magyarországi forrásokból felújított, és az Erdélyi Hagyományok Alapítvány irányítása alatt álló gyalui várkastély. A műemléképület most ismét régi pompájában tündököl.

Fotók: Kiss Gábor

A gyalui vár legrégebbi része a XV. század elején épült fel a hajdani Dacia provincia legnagyobb castrumának romjai közelében. A gótikus stílusjegyeket mutató épületegyüttes az első szabályos alaprajzú erdélyi vár volt, amely tömegében és számos falában is eredetinek számít, és csak a későbbiekben nyerte el a ma ismert várkastély-jellegét, és alakult át lakóépületté. Miután a kétezres évek közepén a Barcsay család visszakapta a kastély tulajdonjogát, tőlük vásárolta meg az ingatlant Nagy Elek üzletember azzal a céllal, hogy a magyar kultúrát szolgáló közösségi térré alakítsa. Az Erdélyi Hagyományok Alapítvány célja egyértelmű: a rendkívüli kulturális-történeti értékkel bíró műemlék épületet meg kívánja őrizni, és minden rendelkezésére álló eszközzel azon munkálkodik, hogy a nagymúltú falak között – az értékteremtő és értékmentő munka eredményeként – újra élet legyen. A felújítási munkálatok befejeztével a várkastély újra régi pompájában tündököl, most hétvégén pedig szélesre tárja kapuit a nagyközönség előtt.

Nagy Elek, az Erdélyi Hagyományok Alapítvány alapító elnöke a pénteki átadón kiemelte, tíz évvel ezelőtt úgy vélték, visszafordíthatatlanul rossz állapotba került a várkastély, ám most mégis sikerült felújítani, ami egy kiemelkedő teljesítmény. „Akkor én azt éreztem, hogy a nemzet nagyjaival szemben méltó módon kell cselekednem, és az én küldetésem az, hogy a szűkebb és a tágabb közösséget is szolgáljam. A szándékom szerint a gyalui várkastély nem kizárja majd, hanem befogadja a falakon belülre a falakon kívüli világot” – hangsúlyozta.

Az Erdélyi Hagyományok Alapítvány alapító elnöke reméli, hogy ez a hely egy kiemelkedő otthon lesz és képviseli Erdély kulturális örökségét. Kiemelten fontosnak tartja a kultúrák találkozását, hiszen úgy véli, „a románoknak és a magyaroknak együtt kell élniük jóban és rosszban” is Erdélyben – ezt a gondolatot szeretné tovább adni, hogy a kultúrák valóban találkozhassanak a gyalui várkastélyban.

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, aki szerint nagyszerű, hogy évről évre történelmi épületek újulnak meg Erdélyben, és biztos abban, hogy még tucatnyi kastélyt és műemléképületet restaurálnak a következő időszakban. A miniszterelnök-helyettes kiemelte, a köszönet azoknak az embereknek is szól , akik századról századra őrizték a várat, és amikor nem volt lehetőség a karbantartásra, akkor is mindig a szívükben őrizték a gondolatot, hogy ennek a történelmi örökségnek meg kell maradnia.

„Kulcsfontosságú feltenni a kérdést, különösen nekünk, magyaroknak, hogy mi a célja és az értelme az Erdélyi Hagyományok Alapítványnak és a várkastélynak. A cél a megmaradás, hogy meg tudjuk őrizni a nyelvünket, a kultúránkat, a történelemtudatunkat” – hangsúlyozta Semjén Zsolt. Hozzátette, a hagyományaink azok, amelyek megtartanak, amelyek a jövőnket építik. A küldetésünk az, hogy ezt megőrizzük, ennek eszköze pedig az alapítvány és a várkastély – zárta beszédét Magyarország miniszterelnök-helyettese.

Maria Ramona Abrudean, az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója is felszólalt. Kiemelte, ez a projekt is megmutatja, hogy az összefogás konkrét eredményeket hozott. Mint mondta, a megvalósítás egyáltalán nem volt könnyű, és sok előre nem látható probléma lépett fel, amelyek hatalmas kihívásokat jelentettek. Ma viszont azt látjuk, hogy mindent sikerült megvalósítani, és elérni, hogy régi pompájában tündökölhessen a várkastély. Gelu Vasile Topan, Gyalu polgármestere az ünnepi megnyitón elmondta, történelmi pillanatként éli meg a mait, hiszen sok évnyi elhanyagolás után sikerült felújítani azt az épületet, amely a jövőben a kultúrák találkozási pontja lesz.

Kolumbán Vilmos József, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese szerint erdélyi múltunkhoz tartozó épített örökségünket megvédeni nagyobb feladat, mint gondolnánk. Mint mondta, „Kárpát-medencei hosszú, közös történelmünk alatt megéltünk jót és rosszat egyaránt.” Sok esetben kilátástalan időket, amikor kevés remény mutatkozott arra, hogy eljönnek a jobb idők. Kiemelte, a gyalui várkastélyt azért építették, hogy az életet védelmezze és azt meg is óvja a békésebb időszakokra. Most pedig azt a célt szolgálja – egyebek mellett –, hogy ráirányítsa a figyelmet a múltunkra, és összekapcsolja azt a jövővel.

A rendezvényen koncertet adott Szövérdi Csilla hegedűművész, Török Ana hegedűművész és Kostyák Előd csellóművész, ezt követően dr. Weisz Attila és dr. Kovács Zsolt művészettörténészek a gyalui várkastély történetéről beszéltek.

Nyílt napokkal és családi piknikkel várják a látogatókat

A hétvége folyamán – pénteken és szombaton – vezetett sétákkal, gyermekfoglalkozásokkal, népzenével, hagyományőrző játékokkal és bemutatókkal, családi piknikkel és koncertekkel is várják az érdeklődőket.

Szombaton 12 órától a Salina Compania hagyományőrző foglalkozásain vehetnek részt a látogatók, vezetett sétákat tartanak (14:30-tól, 17:00-tól és 18:00-tól magyar, míg 15:30-tól román nyelven), lacikonyhák és piknikezési lehetőség is lesz, kalotaszegi muzsikusok felelnek majd a jó hangulatért, 19 órától pedig a Novák Péterrel kiegészült Loose Neckties Society, vagyis a kolozsvári színészzenekar örömzenélésére kerül sor. A programsorozatra a belépés ingyenes.

A 2016-ban beadott EU-s pályázat 2017-ben nyert, így a következő évben a felújítási munkálatok is elkezdődtek a várkastélynál. A teljes projekt értéke meghaladja a 30 millió lejt, ennek nagy része EU-s támogatás, a fennmaradó részt magyar kormányzati támogatással és a Nagy Elek által alapított és elnökölt alapítvány hozzájárásával sikerült előteremteni. Ez utóbbi összeg meghaladja a 3 millió eurót.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?