Kezdődhet Sólyomkő várromjának feltárására és felújítására

Aláírták szerdán a kivitelezési szerződést Sólyomkővár várromjának feltárására és felújítására – jelentette be Élesd Polgármesteri Hivatala, amelyik még 2022-ben kért erre a célra támogatást az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR).

Fotó: Élesd Polgármesteri Hivatala

A fejlesztési minisztérium ezt tavaly februárban jóvá is hagyta, majd áprilisban aláírták a finanszírozási szerződést is. Azóta már kivitelezőt is találtak a helyreállítási munkálatok elvégzésére, az Euras, a Procad Business és az Addconcept kft-k társulása lett a tendergyőztes. A szerződést szerdán írták alá, a munkálatokkal pedig 2026 nyaráig kell végezniük.

A 12,4 millió lejes projekt részeként többek között megerősítik a roskadozó falszerkezeteket és újjá építik a tizenharmadik századból fennmaradt műemlék hiányzó elemeit. Kiépítenek majd egy utat is, hogy Sólyomkőpestesről megközelíthető legyen a feltárás.

A munkálatok elvégzése után idegenforgalmi célra használják majd – tájékoztatott az élesdi önkormányzat.

A Bihar megyei Sólyomkővárát korábban az Ükapáink építették című sorozatunk alkalmával kerestük fel. Akkor Kajántó Pál, Élesd alpolgármestere emlékeztett arra, hogy onnan indult az egyetlen győztes magyar felszabadító harc, ami Rákóczi idejében következett be. A feltárás, folyamán helyenként 4 méteres törmelékbe hatolnak, mert a szakemberek feltételezései szerint érdekes ereklyéket és múltat idéző maradványokat fedhet a föld.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?