Ükapáink építették

Ükapáink építették: Bihar megye – a Sólyomkővár

A Bihar megyei Sólyomkővárból indult az egyetlen győztes magyar felszabadító harc, ami Rákóczi idejében következett be – tudtuk meg a település alpolgármesterétől, Kajántó Páltól. Az Országos Helyreállítási Alap keretében 2,5 millió euróból újulhat meg és válhat biztonságossá a várrom: nemsokára kezdetét veszi a feltárás, amelynek folyamán a helyenként 4 méteres törmelékbe hatolnak, mert a szakemberek feltételezései szerint érdekes ereklyéket és múltat idéző maradványokat fedhet a föld. Ugyanakkor fontos megerősíteni és turistabaráttá tenni a falakat és felvezető utakat, mert az építészeti örökség megközelítése jelenleg életveszélyes.

Sólyomkő várát valamikor a XIII. század utolsó negyedében építették, a középkor folyamán jelentős váruradalom működött körülötte. A XIV. században királyi birtokká alakult, és az évszázadok folyamán különféle nemesi családok birtokolták, többek közt a losonci Bánffyak, a bélteki Drágffyak, Bocskai István. A várat ostrom nélkül foglalták el 1660-ban a törökök, majd 1691-ben az osztrákok foglalták vissza, azonban az 1711-es szatmári béke után ezt a várat is felrobbantották – részletezte röviden történelmét Kajántó Pál alpolgármester, hangsúlyozva, hogy a romos állapot az 1700-as évektől stagnál a kimagasló hegybércen.

A romok feltárására a PNRR keretében kerül sor: az Országos Helyreállítási Terv lhetőséget biztosít a romok konzerválására, az utak és a várfalak megerősítésére is. Az alpolgármester úgy véli, legnagyobb nehézséget a feltárás jelenti majd, hiszen amíg nem kezdenek hozzá az alaposabb átvizsgáláshoz, nem tudják, mi vár rájuk a felújítás folyamán. Helyenként 2,5-3 méteres törmelék fedi a megmaradt falakat, de olyan része is van a várromnak, ahol 4 méteres törmeléket találtak, ezek alatt pedig különféle „kincsek” rejtőzhetnek.

A megközelítőleg 2,5 millió euró pályázati összeg elegendő lesz arra, hogy a feltárás után restauráljanak, ugyanakkor az egykori „szekérutakat” és a helybéliek által ismert ösvényeket is felújítanák, hogy megközelíthetőbb legyen a rom, ugyanis szakadékok fogják közre a hegyormot, és ez megnehezíti a turisták dolgát.

Az eddigi kutatások igazolták, hogy a vár legrégibb és legfontosabb eleme, egy körülbelül 10x11 méteres torony is a turisták rendelkezésére állhat, benne egy vártörténeti kiállítást rendeznek be. Sőt olyan helyisége is lesz, amelyben rendezvényt, kiállításokat szervezhetnek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?