Ükapáink építették

Ükapáink építették: Kovászna megye: az oltszemi Mikó-kastély

Az Oltszem szívében található vadászkastély 1827-ben épült, a neoklasszicizmus stílusát hordozza. A Mikó Miklós által épített kastélyhoz számtalan legenda, vadásztörténet és szerelmi történet fűződik, de nem csupán ezekkel ragadja meg a figyelmet, hanem építészeti pompájával is, hiszen a Kárpát-medence egy páratlan A-kategóriás műemléke, egy épületegyüttesekből, melléképületekből, híres lovardából és tíz hektáros kertből álló komplexum, világosított fel Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, hangsúlyozva, hogy a kommunizmus jócskán az épületen hagyta lenyomatát. A felújítás összértéke 18,2 millió lej, ebből 8,3 milliót sikerült megpályázni az Országos Helyreállítási Alapból.

A Mikó-kastélynak nemcsak a belső terei voltak elragadóak, hanem angol kertje is, ám az ingatlan pompája az idők folyamán a múlt homályába veszett. Miután a család egy brassói kereskedőnek adta el a kastélyt, amit aztán a kommunizmusban államosítottak, szobáit 300-350 árva gyermekkel töltötték meg, akik a körülöttük sürgölődő munkaerővel – tanárokkal, személyzettel, gazdaságban dolgozókkal – mintegy 500-an éltek ott gettós körülmények között – idézte fel a folyamatos romlást Tamás Sándor.

Ükapáink építették – jelképes címet viselő – sorozatunkban szakértők és helybeliek segítségével mutatjuk be az ország legnagyobb örökségvédő programjához csatlakozott erdélyi helyszíneket, köztük Hargita, Szilágy, Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód, Kolozs, Szeben, Temes és Fehér megye épített örökségét, azok történetét, és a helyreállításukra készült terveket. Fény derül arra is, hogyan őrzik meg az épületek eredeti stílusát, miközben korszerűsítik ezek infrastruktúráját.

Majd hozzátette, elérkezett annak az ideje, hogy újjáélesszék a kastélyt és környezetét, hogy visszaszerezzék az Erdély egyik ékköve címet. Az A-kategóriás műemléket Kovászna Megye Tanácsa 2014-ben Bodok önkormányzatával közösen vásárolta meg. A fizikai helyreállítás azonban csak akkor kezdődhetett el, miután az összes gyermek számára biztonságos alternatívát találtak – részletezte a megyeelnök.

Mint mondta, „nagyon rossz állapotban volt, több száz kiló, több tonna rohadt hagymát szedtünk le a padlásról akkor, amikor megvásároltuk ezt a kastélyt. Hiába a sok egyedi falkép, a termek mindenféle lim-lommal, ágyakkal, bútorokkal voltak telezsúfolva”. Elhanyagoltság és káosz lett úrrá az épületen, amelynek teteje beszakadt, padlását elárasztotta a víz, parkettája sok helyen tönkrement.

Céljuk 2026-ra újjáéleszteni a kastélyt. Mivel Oltszemnek köszönhetően Háromszék felkerült Európa lovas térképére, hiszen egy európai színvonalú fogathajtó pályát alakítottak ki a településen, amely a kastélyt is körülöleli, az épületben egy székelyföldi lovas múzeumot is terveznek működtetni. „Mert nekünk, székelyeknek ott lüktet az ereinkben a lovaglás” – fogalmazott Tamás Sándor. Az Oltszemi kastély nem csak alkalomszerű eseményhelyszín lesz; a Székely Nemzeti Múzeum hálózatának fontos részévé válik, kulturális események helyszínéül szolál majd. A kastély kertje már most is különféle rendezvényeknek ad otthont – tudtuk meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?