Visszanyerte régi pompáját Fogaras vára

Három évnyi javítás és rehabilitáció után visszanyerte régi fényét  Fogaras vára. Az erődnek az országban egyedülálló felvonóhídja is van.

A napokban vették át a három évig tartó felújítási munkálatokat, többek között megerősítették a védőfalakat, az egyik bástyát és helyreállították a 17. századi állapotába a két fahidat.
Fogaras várának működő felvonóhídja is van, ami egyedülálló Romániában, idézi a létesítmény gondnokait a Rador hírügynökség.

Fotó: Deák Zsolt/Wikipédia
Helyreállították a védőfalakat, restaurálták az egyik bástyát, ahol egy fegyvermásolat-kiállítást rendeztek be, helyreállították a belső udvart, szabályozták az erődöt körülvevő védelmi árkot, és helyreállították a két fahidat. Tervezik, hogy a felvonóhidat bevonják az őrségváltási-ceremóniába, mondta Elena Băjenaru, Fogaras várának adminisztrátora.
A
vár új felvonóhídja hat méter hosszú, 70 fokos lejtéssel, a felemelhető része több mint két tonnát nyom.
A támogatással finanszírozott projekt értéke 5 millió euró.

A várat 1456-ban említették először, de valószínű, hogy a kővár építése már a 14. században elkezdődött. Története összekapcsolódott az először 1428-ban említett Fogaras vidékével. Erdély története folyamán a fogarasi volt a tartomány legnagyobb uradalma, a vidék története pedig összekapcsolódott a székhelyét alkotó váréval, írja a Wikipédia.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?