Elkezdte főtéri épületének a felújítását a Sapientia Alapítvány Kolozsváron

Elkezdte főtéri épületének, az egykori Melody Szállodának a felújítását a Sapientia Alapítvány Kolozsváron, a megújuló ingatlanban a jövőben rendezvények is lesznek – közölte az MTI-vel Szenkovics Dezső, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Kolozsvári Karának dékánja.

A Kolozsvár Főterén található értékes ingatlant 2020-ban vásárolta meg az erdélyi magyar magánegyetemet működtető alapítvány, ez lett a Sapientia EMTE-n zajló néptáncoktatás helyszíne és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kolozsvári székhelye. Szenkovics Dezső az MTI-vel közölte, hogy az egykori háromcsillagos szálloda épületén külső és belső felújítási munkálatokat is végeznek, a homlokzata és a teljes tetőszerkezete megújul. A műemlék épület pincéje, a földszinti rész és az első emeleten található belső udvart is felújítják, míg az első emeleten belső átalakításokra kerül sor.

„A munkálatok finanszírozását a magyar kormány biztosítja a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül” – mondta Szenkovics Dezső. A beruházás teljes értéke áfa nélkül mintegy 6 millió lej. A kivitelező a Sapientia Alapítvány által kiírt nyílt pályázat nyertese, a kolozsvári Decorint Kft. A tervek szerint a cég decemberben készül el munkálatokkal.A néptáncszak működik az egykori Melody Szállóban | Fotó: Kiss Gábor

A dékán szerint a munkálatok nem érintik a Sapientia EMTE és az Erdélyi Hagyományok Háza tevékenységeit a tanév végéig. „A nyár folyamán azonban a teljes épületet átadjuk a kivitelező cégnek, ebben a periódusban semmiféle tevékenységre nem kerülhet sor az ingatlanban” – közölte. Hozzátette, hogy reményeik szerint ősszel, az új tanév kezdetével újra használatba vehetik az ingatlant.

A teljeskörű felújítással részlegesen megváltozik az épület rendeltetése – magyarázta Szenkovics Dezső. A pince helyiségeiben például táncházakat, kisebb népzenei koncerteket, kiállításokat, egyéb eseményeket lehet majd szervezni. Az épület földszintjén, az egykori konyha helyén kialakított termekben az Erdélyi Hagyományok Háza oktatási tevékenységeit tartják majd, míg az egykori földszinti éttermet közösségi térré alakítják, ahol konferenciák, kiállítások, koncertek lesznek. Az első emeleten irodák, a Sapientia EMTE néptáncszak oktatási felületei, táncstúdió lesz, a másodikon pedig továbbra is vendégszobák működnek a két intézmény vendégei számára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Sapientia Alapítvány 2020-ban vásárolta meg a Kolozsvár főterének sarkán álló Melody Szálloda műemléképületét, miután a román állam intézményei – melyeknek elővásárlási joguk volt – nem tartottak rá igényt. A Monitorul de Cluj helyi lap akkor a kolozsvári polgármesteri hivatal sajtóosztályára hivatkozva azt közölte, hogy az alapítvány 5,697 millió eurót fizetett az ingatlanért egy magánszemélynek.

A kétemeletes épület a 19. század első felében épült Kolozsvár főterének északkeleti sarkában, a Bánffy-palota mellett. Kezdetben pénzintézet és üzletek működtek benne, majd 1872-ben szállodává alakították. A Pannónia Szállónak, majd Központi Szállónak olyan vendégei is voltak, mint Jókai Mór, Johannes Brahms vagy Liszt Ferenc. Az épület az 1891-es felújítása során nyerte el mai, historizáló formáját, akkor épült a saroktornya is.

Kapcsolódók

Kimaradt?