Megvan a pénz a Pannónia szálló felújítására

A munkálatokat a magyar kormány fogja finanszírozni, mely egy cégen keresztül az épület tulajdonosa.

Évek óta tartó várakozás és reménykedés után elkezdődhet a szatmárnémeti Pannónia szálló felújítása. Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere a Maszol megkeresésére elmondta, megjelent a magyar kormány határozata, amely alapján biztosítják az ikonikus épület helyreállítására a szükséges összeget.Fotó: Borsi Balázs

Az egykori Pannónia szálló, Partium kiemelkedő szecessziós épülete, Szatmárnémeti egyik legfontosabb szimbóluma. A több mint tíz éve üresen álló, elhanyagolt ingatlan tulajdonjogát 2018-ban szerezte meg a magyar állam tulajdonában levő Manevi Zrt. Kereskényi Gábor felidézte, hogy az elmúlt években előkészítették a műszaki tervet. Az A kategóriás, országos műemléki védettséget élvező szecessziós palota felújítására rengeteg szakhatósági engedélyt kellett beszerezzen a tulajdonos, ezek többségét a bukaresti minisztériumoktól. Tavaly nyár végén kibocsátották az építkezési engedélyt, onnantól már csak az volt a kérdés, lesz-e finanszírozás a munkálatokra.

Kereskényi Gábor januárban a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Szatmárcsekén a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen találkozott személyesen Orbán Viktor miniszterelnökkel, amikor ismételten felhívta a figyelmét a műemléképület helyzetére. „A magyar kormány utalja a beruházásra szánt összeget, arról biztosítottak, hogy a felújítást prioritásként kezelik "- mondta a polgármester. Ezután következik majd a műemlékek felújítására szakosodott kivitelező kiválasztása.

„Jelentős lépés, hogy az anyagiak tekintetében minden akadály elhárult, de pezsgőt még nem bontunk. Akkor kezdünk ünnepelni, amikor megjelennek az első munkagépek ”- mondta Kereskényi Gábor.

A polgármester azért is bizakodik, hogy mihamarabb elkezdődik a munka, mert az építkezési engedély a kiállításától számított két éven belül lejár, ha addig nem kezdik el a felújítást, a tulajdonosnak újra kell kezdenie a hercehurcával járó engedélyeztetést. A városvezető becslése szerint másfél-két évig eltarthat a felújítás, hogy minden a helyére kerüljön - a Zsolnai díszítőelemek, a domborművek, az eredetit idéző festés -  és régi fényében, újra szálloda és étteremként tudják üzemeltetni a szatmári megyeszékhely egyik legszebb épületét.

Közben folyamatban van Szatmárnémeti főterének a felújítása is, a 23 millió lejes beruházást európai uniós forrásokból finanszírozza a város önkormányzata. Jelenleg a központi parkban dolgozik a kivitelező, április végén - május elején koncentrikusan elkezdődik a teljes főtér felújítása, ami a tervek szerint az év végéig be is fejeződik. Ezért is jó lenne, ha párhuzamosan a Pannónia szálló épületének felújítása is elindulna, mert ha a főtéren befejezik a munkát, nehezebb lesz bevinni a munkagépeket, mondta a polgármester.

A Pannónia szálloda 1902- ben nyílt meg, a kommunizmusban Dacia szálló néven működött, 1995-ben magánosították, majd 2007-ben, 1,7 millió euróért megvásárolta Vasile Țânțaș román üzletember, aki bár vállalta, mégsem újította fel. Az egyre romló állagú épületet vásárolta meg a magyar kormány tulajdonában levő vállalat, az utcai homlokzatát védőhálóval vonta be, és kisebb állagmegőrzést is végzett.

Kapcsolódók

Kimaradt?