banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Jó úton halad az Ács Alajos Stúdióterem felújítása Szatmárnémetiben

Ukrajnai küldöttséget fogadtak szerdán a Szatmárnémeti polgármesteri hivatalban: az ungváriak, élükön Vaszil Pynzenyk alpolgármesterrel elsősorban egy közös színházfelújítási projekt kapcsán egyeztettek. A szakmai megbeszélésen megvitatták a Szatmárnémeti Északi Színház Ács Alajos Stúdióterem korszerűsítésének jelenlegi állását, valamint az ungvári Jurij Augustine és Eugene Serehiy Színház kistermét korszerűsítő projektről is beszéltek.

A koronavírus-járvány és az ukrajnai konfliktus miatt a projektet levezénylő csapat több nehézségbe is ütközött, ennek ellenére sikerült tartaniuk a tervezett ütemtervet, és a következő év tavaszára befejeződhetnek a munkálatok.

Az Ács Alajos Stúdióterem munkálatai idén tavasszal kezdődtek, és várhatóan jövő év elején fejeződnek be. A munkálatok miatt az Északi Színház társulatai most nem használhatják az előadótermet, a színház adminisztratív személyzetének irodáit pedig elköltöztették.

A szerző felvétele

A projekt keretén belül az Ács Alajos Stúdiótermen kívül megújulnak a stúdióhoz tartozó helyiségek és a nézőtér is, a helyszínt pedig kisebb előadások megtartására, próbákra és egyéb rendezvények megszervezésére használják majd. Ugyanakkor megújul az épület homlokzata is, valamint a korszerűsítik a világítást és a hangtechnikát is.

Jelenleg az épület tetőszerkezetét bontották le, az új tető alatti manzárdolással újabb helyiségeket alakítanak majd ki. Az állványoktól, védőhálótól most nem sok látható a felújítás alatt álló épületből.A határon átívelő támogatási projekt összértéke 1 002 980 euró, amiből 564 640 euró a szatmári rész. A pályázatban egyébként színházi fesztiválok szervezése is szerepel.

A szatmárnémetiben tartózkodó ukrajnai alpolgármester kihasználta a lehetőséget és köszönetet mondott a szatmáriak által az elmúlt hónapokban nyújtott segítségért.

„Szeretnék köszönetet mondani Szatmárnémetinek az Ungvárnak nyújtott támogatásért, amely során szállást és menedéket biztosítottak a háború elől menekülteknek. A világjárvány és az háborús helyzet komoly kihívásokat teremtett számunkra” – mondta Pinzenyik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?