Földalatti parkolót építene Szatmárnémetiben a Pannónia Szálló tulajdonosa

Hamarosan kezdetét veszi Szatmárnémeti régi központjának a felújítása: az EU-s támogatásból nemcsak a főtéri park újul meg, illetve alakul át, hanem a szatmáriak által csak „nagy körforgalom” környékéről kitiltják az autókat. A felújításnak 2023-ig el kell készülnie. Ezzel egyidejűleg a Pannónia Szálló tulajdonosa földalatti parkolóházat építtetne a járda és az úttest alá.

A Regionális Operatív Programban (POR) Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala 4 millió euró támogatást nyert el, az apropó pedig az autósforgalom és ezzel egyidejűleg a széndioxid-kibocsátás csökkentése.

Sokakban feltevődött a kérdés, miszerint ha nem járhatnak autók a park körül, akkor hol parkolnak majd azok, akik ügyintézés végett a történelmi központba érkeznek, ugyanis a változtatás miatt több mint száz parkolóhely szűnik meg. A polgármesteri hivatal két központ-közeli helyszínen emeletes parkolóházak építését tűzte ki célul, amit saját forrásokból fedeznének. Most viszont fény derült egy új tervre, amely nagyban összefügg a régi központ ékességének számító, ám jó ideje leromlott állapotban levő, eltakart homlokzatú egykori Pannónia szálló felújításával.

Fotó: Borsi Balázs

A legendásan szép szecessziós műemlék épület a magyar kormány tulajdonában van, miután felvásárolták az avasi vállalkozótól, Vasile Tînțaștól. A vállalkozó még 2007-ben vásárolta meg a jobb sorsra érdemes patinás épületet, 2008-ban megszerezte a felújításhoz szükséges engedélyeket is, ám a gazdasági válság őt sem kímélte, és felfüggesztette a felújítást. Az általa elvégzett munkálatok egyébként nem feleltek meg a műemlékvédelmi előírásoknak, a rosszul sikerült üzlet miatt pedig börtönbe is kellett vonulnia rövid időre. Szabadulása után megvált az épülettől, illetve az azt birtokló részvénytársaságtól.

A Pannónia szálló épületének új tulajdonosa pedig nagy terveket sző. Mint azt Kereskényi Gábor polgármestertől megtudtuk, egy 111 férőhelyes mélygarázst építene, amely 3500 négyzetméteren terülne el. A be- és kijárat a „Villanyóránál” lenne, maga a parkolóház az úttest és a járda alatt terülne el.

Kereskényi Gábor polgármester a műholdas felvételen mutatja a leendő mélygarázs helyét | A szerző felvétele

„A parkoló biztosítaná a szálló vendégei számára szükséges parkolási lehetőséget, de a szatmáriak is használhatnák. Az építtetés költségeit a tulajdonos állná, a város haszonbérbe adná neki a területet. A hamarosan sorra kerülő, április 28-i rendes havi tanácsülésen a képviselőknek szavazniuk kell az ügyben. A tulajdonos által készíttetett tanulmány szerint 22,5 millió lejbe kerül az építés. A terv szerint a szálloda üzemelteti majd, a polgármesteri hivatal viszont az árszabályozással segítené, hogy mindenki számára elérhető legyen a parkoló” – mondta a Maszolnak Kereskényi Gábor polgármester.

Idénre tervezték a szálló felújításának megkezdését is

A ritkaságszámba menő és országos műemléki védettséget élvező szecessziós palotát, a Pannónia szállót a zsibói Wesselényi-kastélyt is megvásárló, magyarországi alapítványi tulajdonban lévő Manevi Zrt. vette meg négy évvel ezelőtt. Immár tizennégy éve áll üresen a szatmári megyeszékhely egykoron legszebb épülete, amelynek utcai homlokzatát az önkormányzat védőhálóval vonatta be, így védve elsősorban a gyalogosokat a lehulló vakolattól, másodsorban pedig így rejtette paraván mögé az egyre rosszabb állapotba került ikonikus ingatlant.

Fotó: Borsi Balázs

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere tavaly tavasszal a Maszol kérdésére elmondta, személyes „szívfájdalma” is az, hogy ennyire elhúzódott, illetve elhúzódik a szálloda felújítása, de optimista ember lévén azt mondja, talán kapóra jön az, egyszerre újul majd meg a Pannónia szálló és a régi főtér.

„Ehhez az épülethez lelkileg és érzelmileg nagyon kötődnek a szatmáriak, nagyon sok embernek volt itt az érettségi bankettje, lakodalma, különféle fontos családi eseménye, és mi azt szeretnénk a továbbiakban is, hogy egy rangot jelentsen a szálloda dísztermében egy-egy művészbált vagy nagyszabású konferenciát megtartani, de bármilyen olyan közösségi eseményt, aminek egy ilyen szép szecessziós épület otthont adhat” – fogalmazott korábban Szatmárnémeti polgármestere, aki hozzátette: a tulajdonos ezt tudomásul vette.

Kereskényi Gábor szerint a felújítás nem egy egyszerű procedúra, valószínűleg legkevesebb egy évig tart majd, mert A-kategóriás műemlék, ugyanakkor a Zsolnai-díszítőelemek és egyéb domborművek, valamint a korhű festés visszaállítása nem egyszerű feladat.

(Nyitókép: Borsi Balázs)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?