„Aranyat érő nyolcvanasokat” ünnepeltek Szatmárnémetiben

A szatmárnémeti Iparosotthonban tartott rendezvényen adtak át oklevelet és köszönték meg az eddigi tevékenységüket két jeles szatmári személyiségnek, a város kulturális élete jeles képviselőinek: Csirák Csabának és Thoroczkay Sándornak. A Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ rendszeresen ünnepel mérföldkőhöz ért, jelentős kulturális munkája miatt elismert személyiségeket – a mostani ünnepség apropója a két kitüntetett 80. életévének betöltése volt.

Csirák Csaba helytörténész és színháztörténész, akinek a munkásságát méltató Muhi Sándor grafikusművész szerint „magától értetődő természetességgel kutat, ír és ad ki könyveket vagy szervez rendezvényeket, emellett pedig kitűnő előadó, aki a múltunk értékeinek gondozója és továbbadója”.

Bessenyei Gedő István, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának igazgatója előbb a színháztörténész munkáját méltatta, majd kívánt a társulat és a szatmári színjátszás hű „krónikásának” még sok erőt, egészséget és munkakedvet a következő évekre. Csirák Csaba ugyanis a szatmári színjátszás történetének elkötelezett kutatója, amelynek 230 éves történetből már több mint 130 évet dolgozott fel részletekbe menő, évados bontásban, a Harag György Társulat történetét pedig az alapítástól kezdve dokumentálta.

Csirák Csaba | A szerző felvételei

Kutatásainak eredményeit számos kötetben foglalta össze, melyek jelentős részét a Harag György Társulat adta ki, saját színháztörténeti könyvsorozata keretében. Bessenyei több ilyen kötet szerkesztőjeként elmondta: „Csirák Csaba olyan pótolhatatlan stafétát tart a kezében, amelyet nem biztos, hogy lesz, aki felvegyen, ha ő egyszer letenné. Ezért is reménykedünk és kívánjuk nemcsak neki, magunknak is, hogy még sokáig legyen kedve és ereje folytatni ezt a munkát.”

Thoroczkay Sándor

Thoroczkay Sándort, a Szatmárnémeti Szent István Kör alapítóját és tiszteletbeli elnökét a szervezet jelenlegi egyik alelnöke, Póti Eduárd történelemtanár és a Szatmári Református Gimnázium igazgatója köszöntötte. Az ünnepelt 1991-ben alapította a történelmi előadások és megemlékezések szervezésével foglalkozó Szent István Kört, hogy a szatmári magyarok megismerhessék a történelemnek azt a részét, amelyről hosszú időn keresztül tilos volt beszélni: a magyarság történetének szép napjait.

Az ünnepelteket Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester is köszöntötte, illetve ő adta át az okleveleket, amelyeket a szervezők készítettek elő. „Köszönöm Csirák Csaba és Thoroczkay Sándor közösségünkért végzett szolgálatát, és további jó egészséget, munkakedvet kívánok nekik” – mondta a polgármester, aki egy komoly gondra is felhívta a figyelmet. Az „aranyat érő nyolcvanasok” utódait nem könnyű megtalálni, akik olyan lelkesedéssel és elhivatottsággal végeznék a munkát, mint ahogyan azt az ünnepeltek tették eddigi életükben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?