Kereskényi Gábor: tavasszal megkezdődhet a szatmárnémeti Pannónia szálló felújítása

A megvásárlása után három évvel még mindig nem kezdődött meg a szatmárnémeti Pannónia szálló felújítása, de a műszaki tervek már készülnek és zajlik a szakhatósági engedélyezetés is. Kereskényi Gábor polgármester szerint a palotát egy időben újítják majd fel a régi főtérrel. A munkálatok jövő év tavaszán kezdődnek.

Szatmárnémeti régi főterén áll a város egyik szimbóluma, az egykori Pannónia szálló, amit a kommunizmus idejét átkereszteltek Daciára. A ritkaságszámba menő és országos műemléki védettséget élvező szecessziós palotát a zsibói Wesselényi-kastélyt is nemrégiben megvásárló, magyarországi alapítványi tulajdonban lévő Manevi Zrt. vette meg három évvel ezelőtt.A Pannónia szálló Szatmárnémeti féterén | A szerző felvételei

Immár tizennégy éve áll üresen a szatmári megyeszékhely egykoron legszebb épülete, amelynek utcai homlokzatát az önkormányzat védőhálóval vonatta be, így védve elsősorban a gyalogosokat a lehulló vakolattól, másodsorban pedig így rejtette paraván mögé az egyre rosszabb állapotba került okonikus ingatlant.

A palotavásárlási tranzakció nyilvánosságra kerülésekor sokat úgy gondolták, hogy a lehető legjobb kezekbe került az impozáns épület, és ez már önmagában egyfajta garanciát jelent arra, hogy megfelelő minőségben felújítják, restaurálják a díszítőelemeit, hogy újra eredeti állapotában pompázhasson. A tulajdonoscsere óta azonban eltelt három esztendő, és eddig semmi nem történt a Pannónia szállóval.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere a Maszol kérdésére elmondta, személyes „szívfájdalma” is az, hogy ennyire elhúzódott, illetve elhúzódik a szálloda felújítása, de optimista ember lévén azt mondja, talán kapóra jön az, egyszerre újul majd meg a Pannónia szálló és a régi főtér.

„Jövő tavasszal kezdődnek el a kivitelezési munkálatok a régi központban, és ha minden igaz, akkor kezdődik majd meg a szálloda felújítása is. Jelen pillanatban zajlik a szakhatósági engedélyeztetése, a műszaki tervek elkészítése” – közölte Kereskényi Gábor. A polgármester elsősorban azt kérte a jelenlegi tulajdonostól az adávételkor, hogy ha mód van rá, teljesüljön a szatmáriak azon óhaja, hogy az ingatlanban a jövőben is szálloda és étterem működjön.

„Ehhez az épülethez lelkileg és érzelmileg nagyon kötődnek a szatmáriak, nagyon sok embernek volt itt az érettségi bankettje, lakodalma, különféle fontos családi eseménye, és mi azt szeretnénk a továbbiakban is, hogy egy rangot jelentsen a szálloda dísztermében egy-egy művészbált vagy nagyszabású konferenciát megtartani, de bármilyen olyan közösségi eseményt, aminek egy ilyen szép szecessziós épület otthont adhat” – fogalmazott Szatmárnémeti polgármestere, aki hozzátette: a tulajdonos ezt tudomásul vette.

Kereskényi Gábor szerint a felújítás nem egy egyszerű procedúra, valószínűleg legkevesebb egy évig tart majd, mert A-kategóriás műemlék, ugyanakkor a Zsolnai-díszítőelemek és egyéb domborművek, a korhű festés visszaállítása nem egyszerű feladat.

„A városban mindenki, függetlenül attól, hogy románok vagy magyarok, szeretné, ha ez az épület megújulna, ugyanis a szálloda a tűzoltótorony mellett a városnak a másik szimbóluma, amelyek megépülésüktől kezdve, a 20. század elejétől kezdve Szatmárnémeti történetét végigkísérték és minden további nélkül a városkép meghatározó örökségei”, mondta Kereskényi Gábor.

A Pannónia szálló mellett található a város másik jelképe, a tűzoltótorony. Ezt korábban már rendbetették, kedvelt helyszín és turisztikai látványosság

Megtudtuk, rengeteg spekuláció is megjelent, előfordult, hogy hergelték a román közösséget azzal, hogy miképpen nevezik majd el a szállót. Az egykori Pannónia szálló nevét ugyanis a kommunizmus idején Daciára cserélték, és most a nacionalista körökben ellenérzést kelt, hogy Pannóniaként kezdik újra emlegetni a palotát. Az is szárnyra kapott, hogy „ugye-ugye, megvették a magyarok, és nem csinálnak vele semmit”, amiben a polgármester szerint van is egy kis igazság, de szeriinte az talán egy megfelelő új kezdet lehet, ha párhuzamosan indul be a régi főtér korszerűsítése és a szálló felújítása.

Kapcsolódók

Kimaradt?