További erdélyi műemlékek újulhatnak meg

Az országos program keretében összesen 256 műemlék újul meg. A harmadik, egyben legújabb kiírásra sikeresen pályázók, közöttük több erdélyi épített örökség esetében április 25-től kezdődhetnek meg a felújítási munkáltok.

Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának egyik kiemelt célja az épített örökség védelme, éppen ezért kezdeményezte az ország legnagyobb örökségvédő és hasznosító program, a Hívogató Románia. Az országjáró projekt elindítását – olvasható a Szövetség közleményében.

A harmadik pályázati kiírás révén felújítandó műemlékek között számos erdélyi vonatkozású is megtalálható, ilyenek például az élesdi Sólyomkő vára, a szilágynagyfalui Bánffy-kastély, a székelydályai református templom, a felsőbányai római katolikus templom, a temesvári Hunyadi-kastély, a gyalui római castrum és a Gyárfás-kúria Székelykeresztúron.

Fotó: RMDSZ

„Nagy öröm számomra, hogy a programnak köszönhetően ennyi értékes épület megmenekül. Bízom benne, hogy ezek az épületek a felújítás után a helyi közösségek anyagi hasznára is válnak, hiszen az a célunk, hogy minél több turistát csalogassunk ezekre a helyekre, így növelve a helyi közösség bevételeit és az új munkahelyek számát. Az 1000 éves királyi Sólyomkő vára, a Sturdza-kastély, a Gyárfás kúria, felsőbányai Nagyboldogasszony Templom mind olyan műemlékek, amelyeket országnak-világnak látnia kell, a Hívogató Románia. Az országjáró program keretében pedig nem csak itthon, de Európa szerte népszerűsítjük ezeket az értékeket” – idézte Hegedüs Csilla államtitkárt az RMDSZ közleménye.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?