Közel 200 falusi ház újul meg uniós alapokból – áprilisban kezdődnek a munkálatok

Az RMDSZ kormányzati munkájának egyik legjelentősebb eredménye a Hívogató Románia. Az országjáró projekt, amely az ország legnagyobb örökségvédelmi és hasznosítási projektje. Ennek köszönhetően 155 millió eurót költenek épített örökségünk népszerűsítésére és felújítására – olvasható a Szövetség közleményében.

A grandiózus projekt révén létrejövő 12 kulturális útvonal között van a hagyományos falvak útja is, amely során 197 falusi házat újítanak fel mintegy 26 községben. A felújítási munkálatok pár napon belül, már áprilisban megkezdődnek.

Fotó: RMDSZ

Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára kiemelte: „Az a célunk, hogy a turisták ne csak a városokba, hanem vidékre is ellátogassanak, többek között ezért is hoztuk létre a hagyományos falvak útját. Induljunk ki Torockó pozitív példájából: mielőtt a falu különleges építészeti értékeit a Transylvania Trust Alapítvány felújította volna, kevés lehetőség adódott a helyieknek elhelyezkedni, de az elmúlt években Erdély egyik leglátogatottabb falva lett belőle. A helyiek azóta 40 panziót, illetve vendéglátó egységet hoztak létre, virágzik a faluturizmus, így rengeteg munkalehetőség jött létre, érdemes ott maradni a fiataloknak is. Szeretnénk, ha Erdély több településén, például a szomszédos Torockószentgyörgyön, vagy Bögözön, Bikfalván de akár Kőrösfőn is ehhez hasonló sikertörténetet eredményezne a felújítás.”

A hagyományos falvak útján szerepel több erdélyi település is, köztük Etéd, Bikfalva, Kőrösfő, Szászkézd, Bögöz, Csíkszentgyörgy, Berethalom, Verespatak és Torockószentgyörgy, itt 6–6 falusi ház újulhat meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?