Erdélyi kúriákat és hagyományos falusi portákat újítanak fel

Hétfőn aláírták a kúriák és 147 hagyományos falusi ház felújítási szerződéseit. A Hívogató Románia. Az országjáró projekt részeként megvalósuló beruházás célja a turizmus fellendítése, új munkahelyek létrehozása. Több mint 22 millió euró jut a vidéki építészet felújítására, védelmére. Szintén a projekt része a Duna-delta kulturális összképének helyreállítása is: Tulcea két településének, Periprava és Chilia Veche hagyományos parasztházait újítják fel.

„Nagyon szeretem a kúriákat és a hagyományos falusi parasztházakat is. Énmagam is egy felújított kalotaszegi portán lakom. Ezek az épületek különleges értékei Erdélynek, nem véletlen, hogy számos külföldi, például Károly király is, ott érzi jól magát. Felújításukkal sikerül majd falvainkba sok-sok turistát vonzani, piacot teremteni a helyi termékeknek, jobb életet biztosítani faluhelyen is” – foglalta össze Hegedüs Csilla államtitkár.

Az oltszemi Mikó-kastély | Fotó: Kocsis B. János

A kúriák útja is része a 12 kulturális útvonalnak. A projekt részeként 8 erdélyi kúriát népszerűsítenek Kovászna, Harghita, Kolozs és Szatmár megyében. 7,87 millió euróból pedig felújítják a sándorhomoki Kováts-kúriát, az oltszemi Mikó-kastélyt, az aranyosgyéresi Szentkereszty–Bethlen-kúriát, a micskei Baranyi–Jakó-kúriát és a kökösi Serester József-házat.

A turisztikai útvonalak között megtalálható a bojárházak útja is, itt 7 Gorj, Mehedinți, Vălcea és Dolj megyei épületet népszerűsítenek. Ezek közül a történelmi jelentőségű Tudor Vladimirescu bojárházát, illetve a glogovai bojárházat újítják fel.

A hagyományos falusi házak útján 20 település szerepel, melyek közül 17-ben újítanak fel falusi házakat egyenként 71 000 euróból. Három székelyföldi település a hargitai Csíkszentgyörgy és Etéd, illetve a kovásznai Uzon községek házait fogják felújítani, összesen 1,71 millió euróból, a Kolozs megyei Körösfő házait 380 000 euróból, illetve további 5 erdélyi településen Maros, Hunyad, Kolozs és Máramaros megyében is sor kerül a restaurálásra.

A Duna-delta az egyik legismertebb romániai környezetvédelmi terület, mely felkerült az UNESCO Világörökségi listájára is. Ezek miatt kiemelt turisztikai célpont, hiszen olyan élményt nyújt, amire egyetlen más romániai régió sem képes. A Duna-delta is bekerült a 12 kulturális útvonal közé. A projektben Tulcea megye 4 települését népszerűsítik és ezek közül 2 falu hagyományos házait újítják fel összesen több, mint fél millió euróból.

Hegedüs Csilla korábban a Maszolnak elmondta, számtalanszor kerülünk nehéz helyzetbe, amikor külföldi barátaink megkérdezik tőlünk, hogy mit érdemes meglátogatni Romániában. Szerinte a választ megkönnyíti majd a turisztikai útvonalak kialakítása, amelyek rendszerezik a látnivalókat. Másik probléma, amivel véleménye szerint küzd a romániai turizmus, hogy a turisták nem költenek elég pénzt a látogatásuk során, amelynek oka szerinte az, hogy nem elég változatos a nekik nyújtott szolgáltatás.

„A programban lévő településeken a turisztikai szolgáltatások is javulni fognak, nemcsak azáltal, hogy megújulnak majd az épületek, hanem sok esetben a körülötte lévő infrastruktúra is korszerűbb lesz. Ebből mindenki nyer, a településen élő és munkát vállaló emberek, mi mindannyian, akik értékeljük ezt a kulturális örökséget, az oda látogató turista és természetesen Románia, hiszen az így származó bevételekből az ország is profitál. Végre megmutathatjuk ezt az örökséget ország-világ előtt, turisztikailag hasznosítjuk is, ezzel pedig munkahelyeket teremtünk” – mondta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?