A kultúra és a gazdaság összekapcsolhatóságáról beszélt Hegedüs Csilla Tusványoson

Hegedüs Csilla szerint az erdélyi kulturális örökség európai szintű hasznosítására jó példa a Szent László örökségút és az Electric Castle fesztivál. Az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke Tusványoson mutatta be a két programot.

Hegedüs Csilla szerint a kulturális örökség hasznosítására jó példa a Szent László-örökségút, hisz jelenleg 44 erdélyi és magyarországi települést köt össze, amihez még az idén csatlakoznak kárpátaljai és felvidéki települések is. A bonchidai Bánffy-kastélyban szervezett Electric Castle fesztivál a második jó példa, hisz a naponta ott megforduló 40 ezer fiatal jelentős támogatást jelent mind a kastély felújításában, mind pedig a helyi gazdasági fejlődésben. Mindez kiválóan rávilágít arra, hogyan lehet a turizmust, a kultúrát és a gazdaságot összekötni.„Az RMDSZ számára kiemelten fontos, hogy úgy hasznosítsa kulturális örökségünket, hogy minél versenyképesebbek legyünk mind a turizmus, mind pedig a gazdaság terén. Azt a kulturális örökséget, amit az erdélyi magyarság az elmúlt ezer évben létrehozott, érdemes a turizmus segítségével hasznosítani, így munkahelyeket teremtünk és piacot a helyi termékeknek” – idézi az örökségvédelmi szakembert, politikust a szövetség közleménye. „Az egyik legfontosabb célkitűzésünk, hogy jövőt biztosítsunk a fiatal generációknak, hogy itthon, Erdélyben vállaljanak munkát. Az erdélyi kulturális örökség európai szintű hasznosítása kiemelt feladatunk, hiszen nemcsak a jelenlegi, de a következő finanszírozási periódusban is jelentős európai alapok állnak rendelkezésünkre, az épített örökség megóvására, de a turisztikai fejlesztésekre is” –hangsúlyozta Hegedüs Csilla

Hozzátette, a tusványosi beszélgetésen jelen volt Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója is, akivel így egyeztetett a következő lépésekről.

A Tusványoson tartott Kulturális alapú gazdaságfejlesztés, középpontban a turizmussal című beszélgetésen részt vett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Csath Magdolna közgazdász is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?