Kulturális központ lehet az egykori váradi huszárlaktanya lovardájából

Kulturális központontá alakulhat át Nagyváradon az egykori magyar huszárlaktanya lovardája. A rendkívül leromlott állapotban lévő épület felújításához és restaurálásához egy határon átnyúló, román–magyar program révén pályáznak támogatásra – szavazta meg pénteki rendkívüli ülésén a városi tanács.

Fotó: nagyváradi önkormányzat

Florin Birta polgármester kiemelte, hogy a huszárlaktanya kiemelt emlékműve a városnak, de már évek óta az enyészeté lett. „Mivel nem találtunk anyagi forrást az épület felújítására, nem tudtunk, mit kezdeni vele. Most viszont van egy olyan lehetőség, amit kár lenne kihagyni. Ez a határon átívelő projekt nagyjából 10 millió lejes, azaz 2 millió euró körüli, amelyből 300 ezer euró a nagyváradi önkormányzat önrésze. A többi vissza nem térítendő támogatás, illetve állami hozzájárulás” – mondta az elöljáró. A projektben a debreceni könyvtár a váradiak partnere.

A tanácsülésen felmerült ugyanakkor a huszárlaktanya sorsa is, de mint kiderült, azt továbbra is bizonytalanság övezi, mivel a műemlékegyüttesből csak a lovarda a nagyváradi önkormányzat tulajdona, a laktanya épülete magánkézben van. A Bihar Megyei Művelődési Igazgatóság nagyjából tíz évvel ezelőtt még feljelentést és tett a laktanya akkori tulajdonosa ellen, mert az többszöri felszólítás és bírság ellenére sem gondoskodott a 18. század középén, több szakaszban épített barokk kispalota megóvásáról. A műemlék épület megmentése kapcsán kisajátítást javasolt, amit a Bihar megyei önkormányzat később kezdeményezett, de Kornis Ferenc váradi prépost saját pénzén, magáncéllal építtetett palotája továbbra is magántulajdonban van, és mint az a pénteki tanácsülésen elhangzott, felmerült, hogy tömbházakat építenének a helyére.

Fotó: nagyváradi önkormányzat

Az épületet Kornis halála után vásárolta meg a vármegye, amelyik előbb katonakórházat, majd laktanyát alakított benne. A főépület melletti lovardák megépítését a szakemberek a 19. század közepére datálják. Az épületegyüttes később az ortodox egyházhoz került, amely 1968-ban eladta a Centrocoop szövetkezetnek. A rendszerváltás után került a palota magánkézbe, az 1999-ben leégett egykori lovarda viszont az önkormányzaté maradt. Az egykori laktanya többször tulajdonost váltott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?