Erdélyi magyar multimilliomos újítja fel a Rimanóczy szállót

A századfordulón épült, helyi jelentőségű műemléki besorolással rendelkező ingatlanban négycsillagos hotel működik majd.

Elkezdődött Nagyváradon az egykori Rimanóczy szálloda és gőzfürdő teljes felújítása. A szocializmus alatt Crișul Repede (Sebes-Körös) név alatt működő hotelben egyelőre beltéri munkák folynak, aminek kívülről csak annyi jele van, hogy a Körös felőli oldalon álló méretes tárolóban gyűl az építkezési törmelék.

A város központjában, a Rimanóczy (Iosif Vulcan) utca sarkán álló épület évek óta elhagyatottan áll, ami meg is látszik az állapotán. Legutóbb az Aranyhordó (Butoiul de Aur) nevű étterem működött a földszintjén, az egykori Royal kávéház helyén. A Sebes-Körös felőli szárny korábban egy bankfióknak adott otthont, azonban már sok éve annak, hogy az elköltözött.

A Rimanóczy szálló a Bémer tér felől | A szerző felvétele

Élve elővásárlási jogával, a műemléképületet, pontosabban annak a folyópart felőli szárnyát 2018-ban szerette volna megvásárolni az akkor Pásztor Sándor vezette megyei önkormányzat, s tett is egy 310 ezer eurós ajánlatot. A tulajdonos UniCredit Bank azonban csak három másik, más városokban található ingatlanokkal együtt lett volna hajlandó értékesíteni azt, ami miatt az önkormányzat perre vitte a dolgot. Bár a bíróság a megye javára döntött, az adás-vételből mégsem lett semmi, mivel az önkormányzat akkor ellenzékben levő nemzeti libeberális (PNL) frakciója megtorpedózta.

Időközben az épület mindkét szárnyát a közismert helyi üzletember, ifj. Mudura Sándor vásárolta meg. Mudura vagyonát 100-110 millió euróra becsülik, amivel a szintén nagyváradi Teszári Zoltán után a második leggazdagabb erdélyi magyar. A tekintélyes vagyont az apja, a 2014-ben elhunyt id. Mudura Sándor alapozta meg, aki az első nagyváradi pláza, a Lotus Center tulajdonosa volt.

A Novotel-projekt kisiklott

Az ifjabbik Mudura főleg ingatlanfejlesztésben utazik, többek között övé az egykori Înfrățirea szerszámgépgyár helyén épült Lotus Retail Park és az Oradea Plaza, de van két étterme is. Ifj. Mudura Sándor kerüli a reflektorfényt, így aztán nem ismert, hogy mennyiért vásárolta meg az ingatlant. Azt is csak az önkormányzat információi alapján lehet tudni, hogy Mudura négycsillagos szállodaként fogja üzemeltetni az épületet, a Royal kávéház helyén pedig étterem működik majd.

Az ifjabbik Mudura egyszer már nekifutott, hogy az érdekeltségi körét kiterjessze a szállodaiparra is, az azonban balul ütött ki. Az üzletember egyik cége 2015-ben megvásárolt egy 10 ezer négyzetméteres telket a Nymphea aquapark mellett, vállalva, hogy kilencemeletes szállodát és 400 férőhelyes konferenciaközpontot épít rá, valamint egy mélygarázst. A beruházásra egy 22 millió lejes állami támogatást is kapott, azonban a hegyek egeret szültek: az elegáns Novotel hotel helyett csupán egy szerény rendezvényterem született a beruházásból. Az ügy még nem zárult le, a városi önkormányzat perben áll Mudura cégével, kártérítést követel az elmaradt beruházás miatt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A történelem most nem ismételheti magát, a Rimanóczy szálló ugyanis már áll, csak felújítani és korszerűsíteni kell.

Az eklektikus stílusú épületet a Nagyvárad modern arculatát nagyban meghatározó építészdinasztia tagja, id. Rimanóczy Kálmán építette. A Körös felőli szárnyat 1892-ben, a Bémer (Regele Ferdinand I.) térre nézőt pedig 1900-ban adták át. Az egykori Royal kávéház a legpompásabb szecessziós belső terek közé tartozik Nagyváradon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?