Közzétették a műemlékek felújítására és az emlékmúzeumok létrehozására vonatkozó pályázati kiírás útmutatóját

Közzétette szerdán az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma a műemlékek népszerűsítésére és felújítására, valamint az emlékmúzeumok létrehozására vonatkozó pályázati kiírás útmutatóját. Az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) finanszírozott kiírás keretében több mint 160 millió eurót költenek kastélyok, kúriák, templomok felújítására és bemutatására, illetve új emlékmúzeumok létrehozására.

„Az RMDSZ számára prioritás a helyi értékek védelme, épített örökségünk felújítása és hasznosítása, ezért is foglaltuk be 225 műemlék felújítását és 9 emlékmúzeum létrehozását az Országos Helyreállítási Tervbe” – mondta Hegedüs Csilla, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának RMDSZ-es államtitkára.

A vajdahunyadi vár Európa egyik legszebb építménye | Fotó: Wikipédia

Az elmúlt években a Regionális Operatív Programon keresztül és más országos program révén közel 500 történelmi emlékhelyet restauráltak Romániában. De nem elég csak az, hogy műemlékeket restaurálunk, ezeket bele kell vonni a turisztikai kínálatba. A Hívogató Románia. Az országjáró projekt célja javítani a turisztikai célpontok elérhetőségein, a turisztikai infrastruktúra minőségén, bővíteni a turisztikai kínálatot a kulturális és a természeti örökség hasznosításával, a szolgáltatások, élmények minőségének növelésével.

A kiválasztott 255 műemlék és a 9 emlékmúzeum esetében a tulajdonosoknak június 30-ig le kell adniuk egy támogatási kérést.

Mint írtuk, az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) részét képező 12 turisztikai-kulturális útvonalon szereplő műemlékek programja összesen 225 műemléképület felújítását, több mint 300 helyszín részletes bemutatását jelenti. A rendelkezésre álló alapból 5 kastélyt, 5 kúriát, 10 fatemplomot, 5 bojárházat, 5 kolostort, 5 Szent Lászlóhoz köthető helyszínt, 5 római erődítményt, 5 várat, 150 népi építészeti értéket, hagyományos falusi házat és 30 Duna-deltai helyszínt újítanak fel.

Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára a Maszolnak korábban elmondta, a turisztikai útvonalakra erdélyi magyar közösségünk számára kiemelkedően fontos helyszínek kerültek fel, és nagy öröm számára, hogy a helyszínek között ennyi magyar vonatkozású műemlék kap helyet és nyert támogatást, az ezzel járó népszerűsítési kampányról nem is beszélve. Szerinte ezek a felújítások, a turisztikai útvonalak vonzóvá teszik az illető helyet, ez több turistát, a több turista újabb munkahelyeket jelent, illetve piacot a helyi termékeknek.

A pályázati kiírás itt található.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?