Relikviákat gyűjtenek a sepsiszentgyörgyi Kommunizmus Múzeuma számára

Sepsiszentgyörgyön épül meg az országban egyedülálló Kommunizmus Múzeuma az egykori dohánygyár egyik raktárépületében, ahol három emeleten, korszakokra bontva, interaktív eszközökkel mutatják be Közép- és Kelet-Európa 20. századi történetének legmeghatározóbb időszakát, az államszocializmus évtizedeit.

Annak érdekében, hogy minél átfogóbban és hitelesebben mutathassák be ezt a korszakot, Sepsiszentgyörgy önkormányzata felhívással fordult Kovászna megye lakosságához, hogy adományozzanak az 1944–1989 közötti időszakból tárgyakat, fiókok mélyén lapuló dokumentumokat, fényképeket a leendő kiállítások számára.A múzeum látványterve

A múzeumi anyagba ilyen tárgyak kerühetnek be:

  • ruházati darabok, egyenruhák: haza sólymai, pionírok, gyári dolgozók ruhadarabjai és kiegészítői (pl. salopéta, csesztonsapka);
  • a fogság emlékei, fogolytáborból hozott tárgyak (evőeszköz, tányér, borotva, szipka);
  • iratok: levelek, jegyzetek, fogolyfejlapok, hivatalos iratok, körirat, röpcédulák, naplók, kuláklisták, kulákozással kapcsolatos levelek, szórólapok, családi irattárak;
  • fényképek: háborúban, lágerben, szovjet fogságban, hazatérés után készült családi albumok;
  • videó- és hanganyag: visszaemlékezések, (élet)történetek;
  • régi kúriabelsőhöz tartozó berendezés: bútorok, tárgyak, rádió, óra, egységes lakásbelső-bútorok, teljes apartman-berendezések, konyha- és szobabútorok;
  • régi mezőgazdasági eszközök és szerszámok: szekerek, jármok, kézi szerszámok;
  • mezőgazdasági társas- és kollektívalapítási dokumentumok: belépési nyilatkozatok, beszolgáltatási lajstromok;
  • járművek: roller, kerékpár, motor;
  • iskolai, osztálytermi berendezések: padok, katedrák, fali illusztrációs anyagokok, térképek, szertári kellékek;
  • gyermekjátékok, szabadidős kellékek;
  • elektromos eszközök: vezetékes telefonok, tévék, porszívók, lemezjátszók, diafilmvetítők és filmek, diapozitívek;
  • kitüntetések, zászlók, címerek;
  • a hiánygazdaság tárgyai: bevásárlókosarak, gázpalackok, benzinkannák, gázmaszkok;
  • CEC-betétkönyvek, bélyegek, bankjegyek és pénzérmék, propaganda-kiadványok és egyéb könyvek;
  • élelmiszerek, régi italok, szappanok, konzervek stb.

Az 1944–1989 közötti időszakhoz köthető egyéb tárgyakat is fel lehet ajánlani a múzeum javára, ezekhez kötődő történeteket is szívesen fogadnak. Felajánlásaikat a 0740 071 036-os telefonszámon tehetik meg.

Interaktivitás és virtualitás

A majdani múzeum tartalmi részét helyi szakemberek segítségével alkotják meg. Helyi történészek számos interjút készítenek olyan személyekkel, akik felidézik a kommunizmust és annak helyi vonatkozásait, hiszen a közgyűjtemény tartalmi részében kiemelt szerepet kapnak a kor székelyföldi és háromszéki történései. A közgyűjtemény korszerű, interaktív és virtuális eszközökkel mutatja be a kommunizmus korszakát és annak rémtetteit.

2026 nyaráig kell elkészülnie az országos szinten egyedi múzeumnak, ahol a látogató interaktív módon kapcsolódhat be a korszak különböző eseményeibe. 59,5 millió lejért egy 7 helyi vállalkozásból álló konzorcium nyerte a tervezési és kivitelezési munkálatokra kiírt tendert. Az egykori cigarettagyár mintegy 3000 négyzetméteres dohányraktárát alakítják át múzeummá, amit az Országos Helyreállítási Alap (PNRR) 11,3 millió euróval finanszíroz.

A kialakítandó állandó kiállítás a kommunista rendszert korszakonként mutatja be. Az alagsor a rendszer brutalitását szemlélteti, a második szint a kommunista politikai és gazdasági hatalomátvételt, a vidéki és a régi elit megtörését, a Magyar Autonóm Tartományt, a mindennapi életet szemlélteti, a harmadik szinten a Ceaușescu korszak kap helyet és az 1989-es forradalom bemutatásával zárul a kiállítás.

A látogató interaktív módon kapcsolódik be a korszak különböző eseményeibe: kihallgatják, majd válaszai alapján a megfelelő terembe küldik, deportáltak történetein keresztül ismerheti meg az akkori eseményeket, kibérelhet egy olyan lakást, amelyben a rendszerhez korhűen lesz kialakítva a bútorzat, de áramkiesések és csöpögő csapok is lesznek, hiszen ezek mind hozzátartoztak az akkori életérzéshez. A vetített anyagok, fotók, tárgyak, interaktív felvonón kívül a szabadulószobákból is megpróbálhat kijutni. A gyerekeknek két teremben tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat, de lesz két időszakos kiállításokra fenntartott kiállítótér, valamint helyet kap majd egy ajándékbolt, egy cukrászda és egy tetőtéri kávézó is.

Kapcsolódók

Kimaradt?