banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A sepsiszentgyörgyi Dohánygyárban elkezdik a Kommunizmus Múzeumának létrehozását

Az egykori sepsiszentgyörgyi Dohánygyár udvarán a város vezetői és a kivitelező cégek szerdán aláírták a szerződést, amely által zöld utat kapott a Kommunizmus Múzeumának kivitelezése. Antal Árpád polgármester szerint 2025 végéig egy országszinten egyedi múzeumot alakítanak ki az egykori Dohánygyár egyik épületében, ahol három emeleten, korszakokra bontva, interaktív eszközökkel mutatják be a kommunizmus rémtetteit.

A sepsiszentgyörgyi polgármester felidézte, hogy az egykori Dohánygyárat 2021-ben közel 5 millió euróért vásárolta meg az önkormányzat és eddig a vásárlási ár több mint dupláját szerezték meg pályázati forrásból, hiszen a majdani Kommunizmus Múzeumának otthont adó épületrészre 11 millió euró támogatást szereztek az országos helyreállítási alapból (PNRR).

Az egykori Dohánygyár megvásárlása óta az ipari műemléképületeket és a tágas udvart igyekeztek élettel feltölteni, így augusztus végén már második alkalommal ad otthont a Tabakó fesztiválnak, de az elmúlt időszakban számos kiállítás és rendezvény helyszíne volt. A Kommunizmus Múzeumának otthont adó ingatlan mellett egy másik épületrészt átadnak a Hagyományok Házának, amely különböző programokat indít, de körvonalazódik a gyárépület többi részének funkciója is.

Látványterv

Antal Árpád kiemelte, hogy a Kommunizmus Múzeumának tervezési és kivitelezési munkálatait 59,5 millió lejért egy 7 helyi vállalkozásból álló konzorcium nyerte, ami a korábbi tapasztalatuk szerint a cégek részéről is nagyobb odafigyelést jelent, másrészt alkalmazottaik is helyi emberek, vagyis a beruházás által háromszéki családok asztalára kerül vastagabb kenyér. A szerdán aláírt szerződés szerint a következő 6 hónapban zajlik a Kommunizmus Múzeumának tervezése, majd további 24 hónap marad az építkezésre és a múzeum berendezésére.

Tóth Birtan Csaba, Antal Árpad, FeketeMihaly | Fotó: Vargyasi Levente

Tóth Birtan Csaba alpolgármester hozzátette: a majdani múzeum tartalmi részét is helyi szakemberek segítségével alkotják meg. Helyi történészek számos interjút készítenek olyan személyekkel, akik felidézik a kommunizmust és annak helyi vonatkozásait, hiszen a közgyűjtemény tartalmi részében kiemelt szerepet kapnak a kor székelyföldi és háromszéki történései. Sokan jelezték már a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak, hogy adományoznának régi tárgyakat a múzeum számára, mondta Tóth Birtan Csaba, aki szerint ezek egy részére is szükség lesz, de a közgyűjtemény korszerű, interaktív és virtuális eszközökkel mutatja be a kommunizmus korszakát és annak rémtetteit.  

A Kommunizmus Múzeuma számára az egykori Dohánygyár épületei közül egy olyat választottak ki, amely az 50-es, 60-as években épült. Az ipartörténeti épületegyüttes mögött található nyersdohány raktárnak használt ingatlan négy emeletén, összesen háromezer négyzetméteren kialakított állandó kiállítás a kommunista rendszert korszakonként mutatja be. Az alagsor a rendszer brutalitását szemlélteti, a második szint a kommunista politikai és gazdasági hatalomátvételt, a vidéki és a régi elit megtörését, a Magyar Autonóm Tartományt, a mindennapi életet szemlélteti, a harmadik szinten a Ceușescu korszaka kap helyet és az 1989-es forradalom bemutatásával zárul a kiállítás.

A látogató interaktív módon kapcsolódik be a korszak különböző eseményeibe: kihallgatják, majd válaszai alapján a megfelelő terembe küldik, deportáltak történetein keresztül ismerheti meg az akkori eseményeket, kibérelhet egy olyan lakást, amelyben a rendszerhez korhűen lesz kialakítva a bútorzat, de áramkiesések és csöpögő csapok is lesznek, hiszen ezek mind hozzátartoztak az akkori életérzéshez. A vetített anyagok, fotók, tárgyak, interaktív felvonón kívül a szabadulószobákból is megpróbálhat kijutni. A gyerekeknek két teremben tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat, de lesz két időszakos kiállításokra fenntartott kiállítótér, valamint helyet kap majd egy ajándékbolt, egy cukrászda és egy tetőtéri kávézó is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?