Rajtol a sepsiszentgyörgyi Jazz & Blues fesztivál

Tavaly sikerült meghonosítani Sepsiszentgyörgyön is a Sepsi Jazz&Blues Fesztivált, amelynek második kiadására ezen a hétvégén kerül sor neves hazai és külföldi előadók fellépésével.

A Sepsi Jazz & Blues Egyesület, Sepsiszentgyörgy önkormányzatával és a Kónya Ádám Művelődési Házzal partnerségben szervezi az 2. Sepsi Jazz&Blues Fesztivált, június 23-24-én, pénteken és szombaton az ’56-os emlékparkban.

Fotó:  Sepsi Jazz&Blues Fesztivál, archív felvétel

Lázár Prezsmer Endre szervező szerint az előadóművészek kiválasztásának és meghívásának két fontos szempontja volt: egyrészt, legyenek ismertek a térségben, másrészt meghívtak új, kevésbé ismert zenekarokat is, ami a jazz és blueszene rajongók számára lehetőséget nyújt újabb értékes előadók felfedezéséhez.

Ez utóbbi szempont szerint esett a választás a hazai jazz-rock műfaji palettán új színt képviselő, a sepsiszentgyörgyi születésű dobos nevét viselő zenekar, a Condrea Ovidiu Quartet valamint a magyarországi fúziós jazz szférából érkező, a jazz hegedülést magas szinten művelő Frankie Látó és zenekarára, a Frankie Lato Quartetre.

Az ismert előadók közül a jazz műfajban a nemzetközi hírű, Németországban élő szaxofonos, Nicolas Simion koncertezik két fiatal zenésszel, a tavaly a fesztiválon megismert Andrei Petrache zongoristával és Răzvan Florescu vibrafonossal. Egy másik ismert zenekar a budapesti Canarro, akik zenéjükben ötvözik a nyugat-európai manouche swinget a Budapest múlt századi szalonzenéivel, fűszerezve egy csipetnyi Párizzsal és a jazz zene szabadságával.

Az autentikus blues műfaj nagy romániai képviselője, „SirVali Răcilă, a több mint 20 éve működő sepsiszentgyörgyi Free Connection formáció zenészeivel fog fellépni, akik mindig igazán jó koncerthangulatot teremtenek.

A Sepsi Jazz&Blues Fesztivál péntek esti sztárfellépője Magyarországról érkezik. a szájharmónikás, énekes Pribojszki Mátyás által vezetett Jumping Matt & His Combo, akiknek az egyedi zenei stílusa alapvetően vidám, hangulatos, pozitív „west coast jump”, improvizációkkal teli igényes, minőségi élőzene, blues, swing, boogie-woogie, valamint rock and roll elemekkel, mindez finoman megspékelve soul és funky érzésekkel.

A szombat estét és egyben a fesztivált is záró formáció tagjai Olaszorországból érkeznek. Ez a zenekar a Daniele Di Bonaventura bandoneonos (a tangóharmónikához hasonló hangszer) által vezetett kvartett, amely az etno és a jazz, a tangó és az improvizáció kereszteződésében mediterrán érzelmeket közvetít, távol minden száraz manierizmustól és intellektuális kísérletezéstől!

Fotó: Sepsi Jazz&Blues Fesztivál

A jó zene mellett a sepsiszentgyörgyi Borbrigád által kínált borok és a Vendelin gazdag ízvilágú ételei is várják a jazz és blues zene kedvelőit. A Sepsi Jazz&Blues Fesztiválra a teljes árú napi jegyek 60 lejbe-, a kedvezményes jegyek (12 év feletti diákok és nyugdíjasok számára) 40 lejbe kerülnek. A két napos fesztiválra a bérlet 100 lejbe kerül. A belépőket vagy bérletet elővételben a www.bilete.ro honlapon és a Városi Kulturális Szervezőirodában, illetve a helyszínen lehet megvásárolni.

A fesztivál műsora:

23. 06. Péntek
  • 18:00 - CONDREA OVIDIU QUARTET (RO)
  • 19:30 - CANARRO (HU)
  • 21:00 - PRIBOJSZKI MÁTYÁS - JUMPING MATT & HIS COMBO (HU)
24.06. Szombat
  • 16:30 - SIR VALI RĂCILĂ AND FRIENDS (RO)
  • 18:00 - FRANKIE LATO BAND (HU)
  • 19:30 - NICHOLAS SIMION TRIO (DE / RO)
  • 21:00 - DANIELE DI BONAVENTURA QUARTET (IT)
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?