Kezdődik a Reflex5: színház, koncert, közönségtalálkozók és éjszakai élet

Péntektől pár napra ismét a térség színházi életének központjává változtatja Sepsiszentgyörgyöt a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivál, amely rangos színházi előadásokkal és izgalmas kísérőprogramokkal várja az érdeklődőket.

Mint arról beszámoltunk, rendhagyó módon, három „felvonásra” bontva – márciusban, májusban és októberben – kerül sor a sepsiszentgyörgyi színházi fesztiválra.

A március 24. és 28. közötti, első programsorozaton a berlini Rimini Protokoll Uncanny Valley, a vilniusi Kis Színház Ványa bácsi és a lengyel Witkacy Színház A mészárszék című Mrożek-feldolgozása látható, emellett a helyi színházak három produkcióját, valamint a Jü alternatív zenekar koncertjét tekinthetik meg a nézők. Ezek közül jegyek még a berlini és vilniusi színházak előadásaira, valamint a nyitókoncertre kaphatók a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon.

A Reflex fesztivál – mint a neve is jelzi – a színház nyelvén kíván reflektálni arra, ami bennünket körülvesz és a kelet-közép-európai országok kiemelkedő színvonalú, kortárs előadásait hozza Sepsiszentgyörgyre. Ezáltal a helyi közönség kapcsolatba kerülhet az európai színházakkal, a sepsiszentgyörgyi nézők megértik a színház különböző nyelvezeteit és érteni fogják a Tamási Áron Színház kísérleteit is – fogalmazta meg Bocsárdi László fesztiváligazgató.

Színház robotról, sikerorientált világunkról és művészetek helyéről

A robotokra úgy szoktunk gondolni, mint munkagépekre, de mi történne, ha elkezdenének túlságosan hasonlítani ránk? Eljöhet az idő, amikor nehéz lesz eldönteni, hogy ki az eredeti és ki a másolat? Ezeket a kérdéseket feszegeti a berlini Rimini Protokoll, Stefan Kaegi által rendezett Uncanny Valley című előadása, amelynek rendhagyó módon egy humanoid robot a szereplője, amely Thomas Melle német író klónja.

A Sepsi Arénában szombaton látható Ványa bácsiról, a vilniusi Kis Színház előadásáról Tomi Janežič rendező így nyilatkozott: „Talán sosem volt még olyan fontos a Ványa bácsi színpadra állítása, mint ma, egy egyszerű okból – a világszerte elterjedt sikerideológia miatt. Manapság csak sikerről, boldogságról, szerencséről és elért célokról beszélünk, a Ványa bácsi azonban ennek az ellentétét mutatja be.”

A lengyel Witkacy Színház A mészárszék című Mrożek-feldolgozása a Reflex5 márciusi felvonásának harmadik külföldi produkciója, mely arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan tudná ellensúlyozni a művészet a világban általánosan terjedő brutalitást, bűnözést, erőszakot?

Ezek mellett három helyi produkció is bemutatásra kerül az első Reflex modulban. Az Andrei Mureşanu Színház Bobi Pricop által rendezett Blasted című produkciója olyan témákat feszeget, mint a nemi erőszak, gyilkosság, rasszizmus, háború, kannibalizmus, mentális zavarok, brutalitás, valamint az agresszió fizikai és érzelmi formái. Az M Studio Mozgásszínház Fren_Ák által rendezett romeo@julia.com című mozgásszínházi előadása a klasszikus shakespeare-i történet mélyebb rétegeibe hatolva a társadalmi ellentétek helyett a szereplők belső vívódásaira fókuszál.

A házigazda Tamási Áron Színház Pintér Béla Gyévuska című darabját játssza a fesztiválon, mely a történelem egyik legdrámaibb eseményét dolgozza fel zenés színházi formában, humorral és iróniával.

Előadások után az alkotók a közönséggel együtt beszélik meg a darabokat

A Reflex színházi fesztiválról nem maradnak el a közönségtalálkozók sem, így mindhárom meghívott nemzetközi produkciót követően beszélgetésre kerül sor az alkotókkal. Az első közönségtalálkozót rendkívül késői időpontban, szombaton éjfélkor tartják Raluca Rădulescu teatrológus vezetésével. A Litvániából érkező Ványa bácsi egy hosszú, 5 órás előadás, amelynek alkotói már másnap reggel elutaznak Sepsiszentgyörgyről, ezért a produkciót követően a helyszínen kezdődik a közönségtalálkozó.

Az Uncanny Valley közönségtalálkozót a berlini produkció negyedik előadása után, hétfőn este kilenc órától tartják Tompa Eszter színésznő irányításával. A mészárszék című lengyel előadásról kedden este ugyancsak este kilenc órától beszélget az alkotókkal Kriston Wojtek, a budapesti Lengyel Intézet munkatársa.

Reflex éjszakai élet

A Reflex5 kísérőprogramjai közül kiemelkedő a Jü nevű alternatív zenekar nyitókoncertje, pénteken este kilenc órától a Tamási Áron Színház nagytermében. A Jü 2012-ben alakult Budapesten, tagjai pedig olyan közismert magyarországi zenekarokból érkeztek, mint a Qualitons, Zuboly, Erik Sumo Band, Dresch Quartet vagy a Grencsó Kollektíva. A mára védjeggyé vált Jü-hangzásban egyesül a rock intenzitása, a free jazz szabadsága és az afrikai zenék komplex ritmikája. A zenekar tagjai: Hock Ernő (basszusgitár), Mészáros Ádám (gitár), Miklós Szilveszter (dob).

A Reflex fesztivál minden nap éjszakába nyúló partival ér véget, melyek helyszíne a Tamási Áron Színház előcsarnoka. A pénteki nyitó napon este tizenegytől, a Jü koncertje után Kusztos Attila sepsiszentgyörgyi képzőművész és grafikus (FLaCLoSSLeSS) zenéjére táncolhatnak az érdeklődők, mely dzsessz, eklektikus hipp-hopp és egyéb válogatott műfajú fúziós zenék finom gyűjteménye.

Szombaton, az éjfélkor kezdődő Ványa bácsi közönségtalálkozót követően a művészeti fesztiválokról már ismert Fazakas Barna csíkszeredai képzőművész és lemezlovas fogja táncra perdíteni a bulizni vágyókat olyan sokszínű muzsikákkal, amilyenek a festményei is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Vasárnap nyugodtabb zenei vonal várja az érdeklődőket: Tengrila, azaz Forró Tamás, a sepsiszentgyörgyi kultúrkocsma vezető vinyl válogatásából hallgathatnak ízelítőt. Hétfőn küb_beat, azaz Kónya-Ütő Bence, a Tamási Áron Színház színésze indítja újra a Nightlife-hetet, bevallása szerint „energikus és leginkább kultúrlecsóra emlékeztető zenei válogatásával”. Kedden a Reflex5 első moduljának zárónapján levezető parti lesz, amit egy zenei applikáció algoritmusára bíznak majd a szervezők.

Kapcsolódók

Kimaradt?