Reflex5: színházi fesztivál három felvonásban

Néhány éves kényszerszünet után, idén újra megszervezik Sepsiszentgyörgyön a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivált, viszont rendhagyó módon, három modulra bontva: márciusban, májusban és októberben. A Tamási Áron Színház megújult előterében tartott sajtótájékoztatón a fesztivál szervezői ismertették a rendezvény első, március 24. és 28. közötti „felvonásának” programját.

A Reflex-fesztivál – mint a neve is jelzi – a színház nyelvén kíván reflektálni arra, ami bennünket körülvesz, és Kelet-Közép-Európa kiemelkedő színvonalú kortárs előadásait hozza Sepsiszentgyörgyre. Ezáltal a helyi közönség kapcsolatba kerülhet az európai színházakkal, a sepsiszentgyörgyi nézők megértik a színház különböző nyelvezeteit, és érteni fogják a Tamási Áron Színház kísérleteit is – fogalmazta meg Bocsárdi László fesztiváligazgató, a szentgyörgyi színház aligazgatója.    

Megfizethetőbb a nézőknek

Bocsárdi László szerint Romániában egyedüliként kísérleteznek a három modulra tagolt fesztivállal, amely viszont több szempontból is kedvező mind a szervezőknek, mind a nézőknek. Figyelembe véve a gazdasági helyzetet és a sok eseményt, úgy vélték, hogy megerőltető részt venni egy 12–14 napos rendezvényen, ezért döntöttek, hogy több részre bontják az idei Reflex Fesztivált.

A fesztiváligazgató szerint minden modulban három-négy nemzetközi előadást mutatnak be, illetve a Tamási Áron- és Andrei Mureșanu-társulatok produkcióit is műsorra tűzik. A vendégelőadásokat több alkalommal is játsszák, így a nézőknek lesz lehetőségük megtekinteni a darabokat. Másrészt az érdeklődőknek nem kell egyszerre túl sokat költeniük a fesztiválra, és anyagi okok miatt nem kell lemondaniuk egyes előadásokról. Szervezői szempontból pedig kevesebb pénzből lehet megszervezni, a színház szinte kizárólag a saját személyzetével elő tudja készíteni és le tudja bonyolítani a rendezvényt – sorolta Bocsárdi László.

Előadások humanoid robotról, sikerorientált világunkról és művészetek helyéről

A március 24. és 28. között sorra kerülő Reflex5 fesztivál első részét egy rendhagyó előadás indítja, amelyben egy humanoid robot játszik. A berlini Rimini Protokoll társulat visszatérő vendége a sepsiszentgyörgyi fesztiválnak, és jellegzetessége, hogy külső, nem színházi szakembereket von be előadásaiba.

Ez alkalommal a Stefan Kaegi által rendezett Uncanny Valley című előadás szereplője egy humanoid robot, amely Thomas Melle német író klónja. Bocsárdi László szerint a provokáló előadás olyan kérdéseket tesz fel, amelyek a jövőben érinteni fognak bennünket. Mi történik, ha humanoid robot átveszi a szerző helyét? Hogyan érinti az eredetit, ha másolata átveszi az irányítást? Vetélytársává válik-e az eredetinek a másolat vagy kiegészítik egymást?Bocsárdi László fesztiváligazgató | Fotók: Barabás Zsolt

A Sepsi Arénában berendezett mintegy 500 fős „színházteremben” a litvániai Small Theatre of Vilnius, a szlovén Tomi Janežič által színre vitt Ványa bácsit mutatja be. Bocsárdi László szerint ez a darab Csehov egyik legfontosabb szövege, és talán sosem volt még olyan fontos a Ványa bácsi színpadra állítása, mint ma, amikor csak sikerről, boldogságról, szerencséről és elért célokról beszélünk, és óriási rajtunk a nyomás, hogy sikeresekké váljunk. Ennek a világképnek az ellentétét mutatja be a Ványa bácsi, amely arra reflektál, hogy a kudarcok is természetes velejárói az életünknek.

A márciusban érkező harmadik előadás a lengyel Witkacy Színház által Sławomir Mrożek nyomán színre vitt A Mészárszék című produkció lesz. Az Andrzej St. Dziuk által rendezett előadás a művészet helyét keresi a kortárs világban, mely meghatározó jelentőségű kérdés egy művész számára, de talán mindannyiunk számára, akik lassan egészen elmerülünk a fogyasztói társadalom valóságában. Vajon hatással lehet-e a művészet erre az őrült iramban változó világra? És vajon tudná-e ellensúlyozni az általánosan terjedő erőszakot, bűnözést brutalitást?

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A márciusi fesztiválmodulban az Andrei Mureșanu Színház bemutatja Sarah Kane Blasted című darabját, az M Studió mozgásszínház a romeo@julia.com című előadást, illetve a házigazda Tamási Áron Színház a Gyévuska című darabbal lesz jelen. Bocsárdi László szerint az előadások mellett lesznek közönségtalálkozók és zenei esemény is. A márciusi modulban fellép a budapesti Jü nevű alternatív zenekar, amelynek hangzásban egyesül a rock intenzitása, a free dzsessz szabadsága és a különböző népzenék nyersessége.

Kettős ünnep a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban

Pál-Ferenczi Gyöngyi, a Tamási Áron Színház megbízott igazgatója felidézte, hogy a Reflex Fesztivál 2009-es első kiadásával fennállásának 60 éves évfordulóját ünnepelte a társulat, tehát az idei ötödik fesztivál egybeesik az intézmény 75. évadával. Ugyanakkor ebben az évadban a névadó, Tamási Áron születésének 125. évfordulóját is számos eseménnyel ünneplik. Tamási-bemutatóval és kiállítással indult az idei évad, de egyetemi miniévadot, rajzversenyt, plakátkiállítást szerveztek és rövidfilm pályázatot hirdettek. Múlt-képek címmel egy visszatekintő videósorozat is látható a színház Facebook-oldalán, mely fontos eseményeket idéz fel a színház elmúlt évtizedeiből.Pál-Ferenczi Gyöngyi és Antal Árpád

Ezenkívül az ünnepi évadban színház-pedagógiai foglalkozásokat tartanak iskolásoknak, s egy Nemes Levente színművészről, a színház egykori igazgatójáról szóló interjúkötet bemutatóját megszervezték. Az ünnepi évad kiemelt eseménye a Reflex Fesztivál ötödik kiadása, melyet igyekeztek úgy kitalálni, hogy fedje le a teljes évet. A mai „dömpingvilágban”, amikor bombázzák az embereket az eseményekkel, a Reflex5 próbál időt hagyni a nézőknek feldolgozni, megemészteni a színházi élményeket – mondta az igazgató.

A színház a szabadság szigete

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester a sajtótájékoztatón kifejtette: az elmúlt másfél évtizedben arra törekedtek, hogy egyensúlyt tartsanak az infrastruktúra-fejlesztések és a közösségépítés, illetve a hagyományőrzés és kortárs művészetek támogatása között. A polgármester üdvözölte Bocsárdi László ötletét, hogy ne egy nagyon sűrű, egyhetes fesztivált szervezzenek, hanem azt osszák több részletre, mert ez követhetőbb és befogadhatóbb a közönségnek.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke szerint a színház a szabadság szigete, amely felkavar és elgondolkodtat. A Relfex fesztiváltól is azt várják, hogy elhozza Sepsiszentgyörgyre a nagyvilág eseményeire reagáló színházakat. Tamás Sándor hozzátette: erőterekben gondolkodnak és Székelyföldön a Tamási Áron Színház egy ilyen kulturális erőtér.Sajtótájékoztatón ismertették a programot

A Maszol érdeklődésére Bocsádi László elmondta: március 6-tól, hétfőtől kezdődnek a jegyértékesítések, és a nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők a jegyek elővételben való megvásárlását javasolják az érdeklődőknek. Mivel az előadások utaztatási költségei nagyon megugrottak, a jegyárak is magasabbak, mint öt évvel ezelőtt, így 35 és 100 lej között váltakoznak a belépők árai. Diákcsoportok számára, korlátozott számban, kedvezményes jegyeket is áruba bocsájtanak.

Sepsiszentgyörgyön a stúdióterektől a Sepsi Arénáig sok helyszínen lesznek előadások. A programról bővebb információkat a Reflex Fesztivál honlapján találnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?