SepsiClassic – új fesztivállal bővül Sepsiszentgyörgy kulturális kínálata

Sepsiszentgyörgy sokszínű kulturális és zenei kínálata egy komolyzenei fesztivállal bővül idén. Július 6. és 9. között négy napon keresztül a város több helyszínén nemzetközileg elismert zenészek előadásában kamara-, szóló- és szimfonikus koncerteket kínál a SepsiClassic.

Sepsiszentgyörgy új fesztiválja a klasszikus és kortárs zenei darabok bemutatásával, filmvetítésekkel és kísérőrendezvényekkel kívánja közelebb hozni a komolyzenét a térség kultúrafogyasztó közönségéhez. A klasszikus zenét kedvelő közönség és az ezt játszó előadók részéről fogalmazódott meg az igény, hogy Sepsiszentgyörgy kulturális kínálatban kapjanak helyet a sokak által ismert és az alig elérhető kortárs komolyzenei művek is.

A SepsiClassic komolyzenei fesztiválon olyan neves művészek lépnek fel mint, Bogányi Gergely Kossuth-, Liszt- és Príma-díjas zongoraművész, Kolonits Klára Kossuth-díjas operaénekesnő, Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész vagy Radnóti Róza és Veress Ábel zongoraművészek. Fellépnek még a világhírű Kaganovskiy Virtuózok és a Temesvári Bánság Filharmónia, az ország kiemelkedő szimfonikus zenekara is első alkalommal koncertezik Sepsiszentgyörgyön.

Az egykori dohánygyár épületében a helyi tehetségek közül Szőcs Botond zongoraművész kamarakoncertjét lehet majd meghallgatni, az Erzsébet-parkban pedig a Lilium Quartet és a Klarinetto kamarazenekarok mutatkoznak be. A fesztiválon két ingyenes filmvetítésre és két szakmai előadásra is várják az érdeklődőket a Művész Moziba.

Július 6-án a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban koncertezik a világhírű Kaganovskiy Virtuózok. A Kaganovskiy házaspár 2019 őszén költözött New Yorkból Nagyváradra, ott alapították meg a kamarazenekart. Hegedű és mélyhegedű párosukhoz olyan dinamikus alkotók csatlakoztak, akikkel több éves szakmai és baráti kapcsolat fűzi össze, s külön-külön is világszínvonalú művészek.

A Magyar Állami Operaház magánénekesnője, Kolonits Klára szólókoncertjére július 7-én, pénteken 17.30-tól kerül sor az Árkosi Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi, Olt utcai előadótermében. A Liszt- és Kossuth-díjas művészt Zsoldos Bálint kíséri zongorán. A zongoraművész Európa számos koncerttermében lépett már fel, többek közt a salzburgi Mozarteumban, a moszkvai Rachmanyinov teremben vagy az amszterdami Concertgebouw-ban. Emellett Somogyi-Tóth Dániel orgonaművészt, a Filharmónia Magyarország szólistáját július 7-én, pénteken 19.30-tól a Krisztus Király templomban láthatja, hallhatja a sepsiszentgyörgyi közönség.

Bogányi Gergely zenejátékát július 8-án, 19.45-től a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban hallhatja a klasszikuszene-kedvelő közönség. Erre az alkalomra a művész magával hozza a Bogányi-zongoraként emlegetett különleges hangszerét is. Nyitányként Sebestyén-Lázár Regina és Dénes Dorottya, a Plugor Sándor Művészeti Líceum végzős diákjai saját szerzeményt adnak elő, melyet a tehetséges ifjú zongoraművész, Veres Ábel, a 2019-es bukaresti Magyar Zene Fesztivál Cziffra György-tehetségdíjasának játéka követ.

A rendezvény teljes programja, a jegyárak és a további részletek a www.sepsiclassic.ro oldalon és a fesztivál hivatalos Facebook oldalán találhatók. A jegyárusítás ezen a héten indul az eventim.ro oldalon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?