Nemzetközi figyelem: 62 ország alkotói a Székelyföldi Grafikai Biennálén

Fontos nemzetközi, szakmai fórummá vált a Székelyföldi Grafikai Biennálé, hiszen az idei, hetedik kiadására 62 országból 844 alkotó közel 2000 pályamunkát nevezett be a szemlére. A szakmai zsűri ebből 303 alkotást válogatott be a biennálé kiállításába.

A grafikai szemle idei jelszava a „stratégiák”, amivel arra ösztönözték a grafikusokat, hogy a jelenkor társadalmi helyzetére reagáljanak. A Székelyföldi Grafikai Biennálé célja, hogy fókuszba helyezze a kortárs grafikai törekvéseket, átfogó képet nyújtson a képalkotás trendjeiről és fejlődéséről.

A 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé megnyitójára, díjátadó ünnepségére, illetve a kísérő rendezvényekre október 5. és 7. között kerül sor Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában. Október 5-én 17:00 órától Mettrai Pongchomporn thaiföldi művész, a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasa egyéni kiállításának megnyitójával veszi kezdetét a szemle a sepsiszentgyörgyi Lábasházban. Szintén október 5-én 19:00 órától A madár él / Baász Imre – tanútörténetek és a nyomtatás gondolata című kiállítás megnyitójára kerül sor a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

Két városban négy kiállítás nyílik

A két sepsiszentgyörgyi tárlat megnyitóját követő napon, október 6-án 17:00 órától szervezik a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé hivatalos megnyitóját és a díjátadó ünnepséget a háromszéki megyeszékhelyen az Erdélyi Művészeti Központban. A kiállítást Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora és dr. Kányádi Iréne, művészettörténész nyitják meg.

Kép forrása: Facebook

Egy napra rá Csíkszeredában folytatódik az eseménysorozat, ugyanis október 7-én 17:00 órától a Csíki Székely Múzeumban a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé anyagát bemutató kiállítás megnyitójára kerül sor, amelyet Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora és Túros Eszter, művészettörténész nyitnak meg.

A G7 zsűrijét a szakma nemzetközileg elismert képviselői alkotják: Prof. dr. Bogdan Achimescu, a krakkói Művészeti Egyetem professzora, Prof. dr. Erőss István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, Prof. dr. Adriana Lucaciu, a temesvári Nyugati Egyetem, Képzőművészeti Fakultásának professzora, dr. Pézman Andrea, a pozsonyi Képzőművészeti Egyetem Képgrafika Tanszékének adjunktusa, dr. Bordás Beáta, művészettörténész a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ vezetője, dr. Szurcsik József, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektorhelyettese, tanszékvezető docense és Ferencz S. Apor képzőművész, a biennálé kurátora. A zsűri az idén 12 díjat ítélt oda a legszínvonalasabb munkák alkotóinak.

Részletek a biennálé hivatalos honlapján a www.gbiennial.ro honlapon, illetve a www.facebook.com/grafikaiszemle oldalon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?