Megnyitja kapuit a Székelyföldi Grafikai Biennálé Csíkszeredában

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé, az előző évekhez hasonlóan, a grafika integráló szerepének bemutatását tűzte ki céljául. Az eseményt nagyfokú szakmai érdeklődés övezte eddig is, idén 58 országból, több mint 900 művésztől, közel 2300 alkotás érkezett. Az ezekből válogatott tárlat december 17-én érkezik Sepsiszentgyörgyről a csíkszeredai Megyeháza Galériába, este 18 órától nyitják meg, és január 25-ig lesz látogatható.

A 2019-es biennálé koncepciója a hagyományos és a digitális technikai megoldások közötti kölcsönhatások bemutatása: milyen ponton és hogyan találkozik a pixel alapú kép a tradicionális grafikával, mindezek az átfedések milyen megjelenítési formát eredményezhetnek, illetve milyen aktuális szellemi tartalmakat hoznak létre.A minden tekintetben változatos anyagban a hagyományos és kísérleti, a saját fejlesztésű egyéni- és digitális technikákon át számtalan nézőpont, szemlélet és stílus képviselteti magát, nagy számban reagálva a biennálé koncepciójára. A fődíjat, mint írtuk, Jing Liu kínai képzőművész Mesterek című sorozatával nyerte el.

A zsűrit nemzetközi szinten elismert művészettörténészek és képzőművészek alkották: Dr. Cristian Aurel Opri grafikus, a Kolozsvári Művészeti Egyetem tanára, dr. Erőss István grafikus, az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének tanára, Liu Chun-Lan művészettörténész, a Tajvani Nemzeti Művészeti Egyetem tanára, dr. Anca Boeriu grafikus, a Bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem tanára, Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az EMŰK vezetője, Kónya Ábel képzőművész, a debreceni Modem kurátora, valamint Ferencz S. Apor képzőművész, a biennálé kurátora.

A 294 alkotást bemutató kiállítást Csíkszeredában Ferencz S. Alpár kurátor és Túros Eszter művészettörténész nyitja meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?