Székelyföldi Grafikai Biennálé: 58 ország művészei küldtek alkotásokat

Világszinten jegyzik már a művészek a térség legfontosabb művészeti rendezvényét, a Székelyföldi Grafikai Biennálét. Az idén ötödik alkalommal meghirdetett szakmai versenyre ugyanis 58 országból, több mint 900 művésztől, közel 2300 alkotás érkezett.

A neves szakmai zsűri ezekből 294 kiemelkedő alkotást válogatott ki, amelyeket október 13-án, szombaton 17 órától állítanak ki a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. Emellett a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében további, szintén a kiállítás részét képező alkotások lesznek megtekinthetők. A díjátadó ünnepség ugyanaznap 19 órától veszi kezdetét a Tamási Áron Színházban.A zsűri négy díjat oszt ki a legszínvonalasabb munkák alkotói között: a Biennálé fődíját, amely 2000 euró, valamint három 1000 eurós jutalmat, a Nagy Imre-díjat, a Plugor Sándor-díjat és Nagy Pál-díjat.

A Székelyföldi Grafikai Biennálé zsűrijét olyan nemzetközi szinten elismert művészettörténészek és képzőművészek alkották, mint dr. Cristian Aurel Opriș grafikus, a Kolozsvári Művészeti Egyetem tanára, dr. Erőss István grafikus, az egri Eszterházi Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének tanára, Liu Chun-Lan művészettörténész, a Tajvani Nemzeti Művészeti Egyetem tanára, dr. Anca Boeriu grafikus, a Bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem tanára, Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az EMŰK vezetője, Kónya Ábel képzőművész, a debreceni Modem kurátora és Ferencz S. Apor képzőművész, a biennálé kurátora.

Ferencz S. Apor a Székelyföldi Grafikai Biennálé kurátora rámutatott: „a nagyszámú jelentkező és benevezett mű egyértelműen azt támasztja alá, hogy egy világszinten számon tartott szakmai eseményről van szó. Ahhoz sem fér kétség, hogy a régió egyik legfontosabb művészeti rendezvényévé vált, és létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen”.

Az idei grafikai biennálé a hagyományos- és a digitális technikai megoldások közötti kölcsönhatások bemutatására összpontosít, vagyis, hogy miként találkozik a pixel alapú kép a tradicionális grafikával. A rendezvény kurátora szerint a benevezett alkotások nagy száma pozitívan befolyásolta az anyag szakmai minőségét is. A változatos anyagban a hagyományos- és kísérleti-, az egyéni- és a digitális technikákon át számtalan nézőpont, szemlélet és stílus képviselteti magát.A sepsiszentgyörgyi bemutatót követően a szakmai zsűri által kiválasztott alkotásokat decemberben Csíkszeredában is kiállítják. A sepsiszentgyörgyi rendezvény keretében, október 12-én kerül sor Siklódi Zsolt, a biennálé volt kurátorának kiállítására a Lábas Házban, illetve a 2016-os szemle nyertesének, Kamil Kocureknek a kiállítására a MAGMAtemp-ben a Keresztes Házban. Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé részletes programja a www.grafikaiszemle.ro oldalon érhető el.

Kapcsolódók

Kimaradt?