Négyfaluban szerveztek országos mesterképzést fiatal hangszereseknek

Nem zárt be a vakáció idejére a négyfalusi Gillich Fülöp Evangélikus Diákotthon és Tanulmányi Ház: múlt héten a komolyzene otthonává változott. A Brassó melletti településen hegedű és fagott mesterképzést tartottak a Bukaresti Zeneakadémia PerformArt projektjének részeként.

A Bukaresti Zeneakadémia, a Romániai Evangélikus–Lutheránus Egyház, a Via Barcensis Egyesület és a Gillich Fülöp Evangélikus Diákotthon és Tanulmányi Ház együttműködésével szervezett kurzust Csendes László hegedű-, illetve Gödri Orbán fagottművész vezette.Csendes László tanít

Csendes László hétfőn már a nagyszebeni Icon Arts jubileumi rendezvényének résztvevőjeként számolt be a négyfalusi mesterképzésről. Elmondta: „A szélrózsa minden irányából – a Bukaresti Zeneakadémiáról, a fővárosi, székelyudvarhelyi, kolozsvári, buzói, konstancai zenei középiskolákból érkeztek a tehetséges fiatalok, hogy elmélyítsék hangszerismereteiket, fejlesszék előadásmódjukat. Tanuljanak nem utolsósorban egymástól is. Fellépési lehetőséghez is jussanak. Erre az előzetesen meghirdetett záróhangversenyen kívül több lehetőségük volt. Antal László Attila, a Gillich Fülöp Evangélikus Diákotthon és Tanulmányi Ház vezetője szabadtéri meglepetés koncertet szervezett a tanulmányi ház sportpályáján, amelyre zenekedvelő közönséget is meghívott. Illetve a vasárnapi istentiszteletek után felléphettek a brassói, illetve a hosszúfalu-felszegi evangélikus-lutheránus templomban.”

A hivatalosan, előzetesen meghirdetett záróeseményről Csendes László elmondta: „A négyfalusi Multikulturális Központban nemcsak Telemann, Bach, Gounod, Wieniawski, Prokofjev, Bartók, Ligeti, Hartley, Piazolla, Comes hegedű- és fagottműveket mutathattak be a mesterkurzus résztvevői, hanem zeneelméleti előadásokat is hallhattak. Én A zenei jelentés tanulmányozása és a hangszeres gyakorlás jelentősége címmel tartottam előadást. Számomra is élmény volt, hogy eszmecserét folytathattam Caius Dobrescuval a Transilvania Egyetem bölcsészkarának professzorával, aki meglepő hasonlóságokra figyelt fel a zeneesztétika és az irodalmi szépségtannal. Így multidiszciplináris eszmecserévé nemesült a konferencia.”

Arra a kérdésre, hogy hasznosnak bizonyult-e a mesterképzés, Csendes László úgy vélte: „kétségtelenül, hiszen a résztvevő fiatalok együtt zenélhettek, mesteris társaik játékát hallva megérthették, milyen szintre kell eljutniuk, milyen szakmai megalapozásra van szükségük ahhoz, hogy bekapcsolódhassanak abba a kemény, de nemes versengésbe, ami a zene világát jellemzi. A mesterisek gyakorolhattak a XX. Icon Arts előtt, ahol fel fognak lépni. És a négyfalusi, brassói zenekedvelők is örvendhettek a fiatalok örömzenélésének.”

A Romániai Evangélikus–Lutheránus Egyház, a Via Barcensis Egyesület és a Gillich Fülöp Evangélikus Diákotthon és Tanulmányi Ház elismerést érdemel, amiért bekapcsolódott a PerformArt projektbe, segítve ezzel a fiatal zenészek fejlődését.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?