Erdélyi turnéra indul németországi vendégeivel a kolozsvári Flauto Dolce régizene-együttes

Nagyszabású nyári erdélyi turnéra indul a kolozsvári Flauto Dolce együttes és két németországi meghívottjuk: tíz nap alatt, július 14. és 24. között több történelmi helyszínen lépnek fel különböző fesztiválokon.

Majó Zoltán (művészeti vezető, furulyák),  Szabó Mária (furulyák), Miklós Noémi (csembaló & orgona) és Mihaela Maxim (szoprán) változatos műsort visz el a hét helyszínre, részben a barokk trombita hangzásához idomulva, hiszen az együttes egyik meghívottja a Kölnben élő barokk trombitás, Hegyi Gábor lesz. Emellett velük tart az ugyancsak németországi, de jelenleg Erdélyben élő Maximilian Braisch barokk fagottos is.

A turné helyszínei:

  • július 14. – Csíkszereda, Régizene Fesztivál
  • július 15. – Veresmart (Szeben), Musik auf den Kirchenburgen
  • július 16. – Szeben, Musik in der Evang. Stadtpfarrkirche
  • július 17. – Barcaszentpéter (Brassó), Musica Barcensis
  • július 20. – Medgyes, Orgelsommer
  • július 22. – Kolozsvár, KlausenMusik
  • július 24. – Michelsberg (Szeben), Michelsberger Spaziergänge

Amint az együttes közleményéből kiderül, 2019 óta működnek közre a kölni Hegyi Gábor trombitással. A műsor összeállításában figyelembe kellett venni a barokk trombita nagyon fárasztó megszólaltatását, amihez a korabeli zeneszerzők is alkalmazkodtak: egy négytételes műben például a lassú harmadik tétel trombita nélkül íródott. Az úgymond „hangos” barokk trombita mellé kerestek hozzáillő basszus hangszert, így jutottak el a barokk fagotthoz, amellyel kiegyensúlyozottá válik az együttes hangzása.Hegyi Gábor és Maximilian Braisch

A Flauto Dolce együttes repertoárja szűk 100 év zenéjéből áll össze, a művek kiválasztásáról pedig 2022 júliusi projektjük címe árulkodik: Musica, Natura, Amore. A repertoárban szerepel Telemann: TWV 43:D7 Concertója is, amelynek előadását nagyon magas hangjai miatt kevés barokk trombitás vállalja a világon, emeli ki a közlemény.

A hazai régi zene ápolására és megszólaltatására kiemelten figyelő kolozsvári Flauto Dolce együttes 2000-ben alakult Majó Zoltán kezdeményezésére. 21 éves fennállásuk alatt több mint 470 koncerten, különböző rádió- és TV-felvételeken, fesztiválokon működtek közre, illetve több CD-t adtak ki. Románián kívül Olaszországban, Spanyolországban, Izraelben, Franciaországban, Svájcban, Németországban, Ausztriában, Szlovéniában, Magyarországon, Szlovákiában és Szerbiában lépett fel az együttes.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?