Megszólalt Csíkszereda országos nívójú csembalója

A Régizene Európai Napján, március 21-én este a Baroq’eMotion című vendégelőadásban szólalt meg először nyilvánosan a Csíkszeredának egy svájci magánszemély által adományozott csembaló, mely szakvélemény szerint Románia egyik legjobban szóló csembalója.

Szerda este, a Csíki Moziban szólalt meg először az az adományba kapott csembaló, mely a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa és a Csíkszeredai Városháza szervezésében helyet kapó Baroq’eMotion című előadás zenei aláfestését nyújtotta.Az est nyitányában Ferencz Angéla, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál szervezését is ellátó megyei központ igazgatója szólt az eseményre érkezett közönségnek. Mint jelezte, örömmel tölti el, hogy a Bukaresti Régizene Fesztivállal együttműködve, együtt ünnepelhetik a régizene európai napját, immár második éve csatlakozva a REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne) régizenei hálózat ünnepi kezdeményezéséhez. A szervezet 2013-ban nyilvánította március 21-ét, Johann Sebastian Bach születésnapját és egyben a csillagászati tavasz kezdetét a Régizene Európai Napjává, azóta a kezdeményezők Európa-szerte szervezett koncertekkel, konferenciákkal és zenei rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az európai régizene kulturális örökségére és sokszínűségére.„A mai előadás főszereplője az a csembaló, amelyet adományba kapott intézményünk. Köszönet érte a Svájcban élő Regina Härdinek, Fülöp Máriának, nem különben Szántó-Molnár Tecának és Szántó Andrásnak, és mindazoknak, akik közbenjártak, hogy ez a hangszer ezentúl itt szolgálga a régizenét” – fogamazott az igazgató..

Mint mondta, a hangszer bemutatására az idei ünnepre egy olyan előadást hívtak meg, mely nem csupán vendégelőadás, hanem „kölcsönös elismerés és barátság eredménye” a bukaresti régizene fesztivál szervezőivel.Az igazgató felkérésére az esten a csembalóról Filip Ignác furulyaművész, a Csíkszeredai Régiezene Fesztivál művészeti vezetője beszélt. Mint elmondta, a flamand csembaló, mely 1980-ban készült G. C. Klop holland hangszerkészítő műhelyében, minőségét tekintve „országszinten ritkaság”.

Mint jelezte, a csíkszeredai fesztivál és a vele párhuzamosan szervezett régiezenei nyári egyetem idejére 5-7 csembalót szoktak kölcsönkérni, hiszen a régizenéből 150 évet felölelő barokk korszakot nem lehet csembaló nélkül hitelesen  játszani. Mint rámutatott, a fő különbség a zongorához képest az, hogy a csembaló mechanizmusa szerint pengeti a húrt, nem pedig üti, mint a zongora. A beszédeket követően a közönség megtekintette az eredetileg 2016-ban létrejött előadást.

Amint arról tájékoztattunk, a zenei koncepciót 2016-ban megalkotó Raluca Enea csembalóművész szerint a Baroq’eMotion előadás a 17-18. század emberének kifinomult művészetét értelmezi és helyezi át a 21. század technikai vívmányainak világába. Az előadásban különlegesen olvad egybe a konformizmus és nonkonformizmus, és állnak párhuzamba az évszázadokkal korábbi elegáns ruhák, kifinomult illatok illetve a modern korra jellemző egyszerű és kényelmes ruházat, amelyet az állandóan siető ember visel, aki néhány másodpercben “kommunikál” több száz kilométeres távolságokba.

Az előadás koreográfusa Juhász Csilla kolozsvári táncos, a produkció rendezője Laurențiu Calomfirescu volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?