Bukarestben lép fel a Kolozsvári Magyar Opera

Maurice Ravel A pásztoróra és A gyermek és a varázslatok című egyfelvonásos operáit mutatja be a bukaresti operafesztiválon a Kolozsvári Magyar Opera társulata, amely ritkán hallható a román fővárosban. A két művet Tompa Gábor állította színpadra.

Kolozsvári magyar operatársulat először 1860-ban adott elő a román fővárosban, akkor Alexandru Ioan Cuza fejedelem is meghallgatta.Fotó: Kolozsvári Magyar Opera

A Ravel-operákat június 26-án, vasárnap este hétkor adja elő a társulat a bukaresti Nemzeti Operában, Selmeczi György vezényletével.

Maurice Ravel (1875-1937) Pásztoróra (L'heure espagnole) című operája egy szerelmi négyszög, amely a spanyol inkvizítor, Torquemada nevét viselő órásmester házában játszódik, ahol a gyermektelensége ellenére beszédesen Concepciónnak nevezett feleség szerelmi kalandjait éli. A gyermek és a varázslatok (L’Enfant et les Sortilèges) címszereplője házi feladat helyett mással foglalkozik, az anyja pedig büntetésből szobafogságra, száraz kenyérre és cukor nélküli teára ítéli, ő pedig lázadásként a játékait kínozza, akik életre kelnek, és felhánytorgatják neki gorombaságát. Bár az előadásban összekapcsolták, a két opera különbözik, a Pásztoróra inkább egy Feydeau-bohózathoz áll közelebb, groteszk vaudeville, A gyermek és a varázslatok pedig egyfajta szürrealista látomás, mondta el korábban Tompa Gábor rendező.

A Bucharest Opera Festival június 24. és július 2. között zajlik, a kilenc este alatt kilenc zenekar, hét vegyeskar, egy gyermekkar, két balettársulat és számos szólista és karmester mutatkozik be. Az eseményre a kulturális minisztérium alárendeltségébe tartozó összes operaházat meghívták, emellett a Craiovai Román Operát és a chişinău-i nemzeti opera- és balett-társulatot is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?