45 éves a Visszhang: ingyenes koncerttel ünnepel a kolozsvári egyetemisták kórusa

45 éve alakult Kolozsváron a Visszhang kórus, a jelenlegi és volt kolozsvári egyetemistákból álló együttes az évfordulót csütörtök este 19 órától a Piarista templomban tartott ingyenes hangversennyel ünnepli.

Az ünnepi koncerten az elmúlt öt év repertoárjából válogatják ki a kedvenc műveiket, köztük olyanokat is, amelyeket közönség előtt még nem adtak elő. A műsoron művek szerepelnek Ēriks Ešenvalds, Ola Gjeilo, Jake Runestad, Bogáti-Bokor Ákos, Florian Costea, Michael Barrett, Ralph Schmitt, Marcin Wawruk, Josephine Poelinitz, Shawn Kirchner zeneszerzőktől. „Dél-Afrika hangjaitól az Északi fény harmóniájáig Visszhangzunk” – írják a beharangozóban.Fotó: a Visszhang kórus Facebook-oldala

A koncerten zongorán közreműködik Lokodi Lehel, a Vincze-Dallos Csilla, György Hunor, Kasabian Kamilla és Nagy Levente alkotta kvartett, gitáron játszik Băbțan-Varga Flórián, dzsembén Horváth Tamás, szólót énekel Andreea Gorgan és Philipp Papenberg, vezényel Molnár Botond.

A Visszhang kórus az együttes honlapján olvasható információk szerint az 1972-ben létrejött Visszhang rádió részeként született, Patrubány Miklós kezdeményezésére. Első karmestere Tóth István zenepedagógus-hallgató volt. A kórust 1988-ban dr. Magyari Zita vette át, és a rendszerváltásig illegalitásban működött. A 90-es évek elején a Diákművelődési Ház égisze alatt folytatták a tevékenységet, akkor már jelentős létszámmal és külföldi vendégszereplésekkel, versenyrészvételekkel. Magyari Zita távozása után több karvezető váltotta egymást, Ercsey-Ravasz Ferenc volt az, aki kisebb létszámmal ugyan, de ismét színvonalas bel- és külföldi fellépésekre vitte az együttest. Molnár Botond 2008 óta vezeti a kórust, amelynek működését 2010 óta egyesület is segíti.

A Visszhang kórus rendszeresen fellép a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rendezvényein, hangversenyeket tart Kolozsváron. 2017-ben nyolc külföldi kórust látott vendégül a VoCE2017 kórusfesztiválon, amelynek keretében keretében buszokon, bevásárlóközpontban is felléptek az együttesek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT




Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?