Fotótábor a Hargita megyei Jásfalván: kreatív élményekkel gazdagodnak

Új helyszínen mutatkozik be a nyári fotótábor, amelyet immár nyolcadik alkalommal szervez meg a székelyudvarhelyi képdinasztia, a Kováts Fényképészet. A résztvevők a hagyományos fényképészeti technikákkal ismerkedhetnek meg.

Nyolcadik alkalommal szervez fotótábort gyermekeknek a székelyudvarhelyi Kováts Fényképészet. A Hargita Megye Tanácsa pályázatán elnyert támogatásból a résztvevők két turnusban, július utolsó, illetve augusztus első hetében ismerkedhetnek meg az egykori fényképészeti technikákkal.A fényírás hagyományos módszereit sajátítják el | Fotó: Kováts Fényképészet

„Az alapokkal kezdjük, megmutatjuk, hogy miből áll a fényképezőgép, hogyan működik, melyik gomb mire való, a gyerekek megismerkedhetnek a memóriakártyával, illetve hogy miként kell tartalmát átmásolni egy számítógépre, és természetesen beavatjuk a manuális fényképezés titkaiba, amikor nem a gép, hanem mi döntjük el, hogy milyen beállításokat alkalmazunk egy-egy fénykép elkészítésekor” – mondta Kováts Szidónia.

Az udvarhelyi képgyártó dinasztia táborának újdonsága, hogy a korábbi táborozókból idén ki tudtak alakítani egy haladó csoportot, amelynek tagjai már önállóan tudják manuális üzemmódban kezelni a fényképezőgépet, tudják, ismerik az ISO-fényérzékenység, a blende, az exponálási idő fogalmát, illetve megfelelő módon tudják használni a szükséges beállításokat.

Fotó: Kováts Fényképészet

A haladóknál elvárás, hogy a saját fényképezőgépükkel jöjjenek a táborba, de ezt szinte nem is kell kérni, többen közülük nagyon komoly gépeket és objektíveket vásároltak maguknak.

Az ottalvós sátras fotótábor helyszíne a Kányád községhez tartozó Jásfalva, ez már a sokadik helyszín a táborozások történetében, de könnyen lehet, hogy nem lesz több változtatás. Kovátséknak megtetszett a helyszín, és már dolgoznak azon, hogy itt alakítsák ki a saját, állandó táborhelyüket.

Ami a résztvevőket illeti, Székelyudvarhely és a környező falvak mellett érkeztek táborozók Gyergyószentmiklósról, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából, Székelykeresztúrról, Szilágysomlyóról és ami a különlegességet jelenti: Bákóból is.

Fotó: Kováts Fényképészet

„Tavaly próbálkoztunk először ezzel, igyekszünk nagyon finoman bevezetni ezt a párosítást, hogy a román és a magyar anyanyelvű gyerekek a művészet terén találják meg a közös hangot. Próbálunk olyan tevékenységeket szervezni nekik, hogy egymásra legyenek utalva, hogy muszáj legyen szót váltaniuk egymással. A bákói román fotós barátaink nagyon nyitottak erre, a mi esetünkben azonban még nem biztos, hogy eléggé »kitártuk az ajtót« egy ilyen párosításra” – fogalmazott ifj. Kováts Árpád.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?