Idén eddig harminc medvét lőttek ki Hargita megyében

Hargita megyében idén eddig 155 vadkárról érkezett bejelentés a megyei környezetvédelmi ügynökséghez, a legtöbbet medvék okozták – közölte az intézmény igazgatója, Domokos László.  

Amint az ügynökség vezetőjének jelentéséből kiderült, 135 esetben medvék, három esetben farkasok, míg a többi esetben más állatok, főleg hódok és szarvasok okozták a károkat. A vadállatoknak 85 juh, 74 szarvasmarha, 142 baromfi és más kisebb állat, valamit 48 méhcsalád esett áldozatául. A tavalyi hasonló időszakhoz képest a vadkárok aránya 15 százalékkal alacsonyabb.

Fotó: Tusnádfürdő Önkormányzata

Az igazgató tájékoztatásában megjegyzi, hogy a 2022/723-as környezetvédelmi miniszteri rendelet megjelenését követően Hargita megyében 35 medve eltávolítását hagyták jóvá, míg a vadásztársaságok 24 példányt lőttek ki a településeken kívüli területeken.

A 81-es sürgősségi kormányrendelet alapján pedig a településeken veszélyt jelentő medvék közül hat egyedet lőttek ki, 23-at áthelyeztek, míg 25-öt elűztek. Ugyanakkor idén is néhány medvét az autó vagy a vonat gázolt el, így pusztultak el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?