banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Idén kétszer annyi kárt okoztak a medvék Hargita megyében, mint tavaly egész évben

Idén eddig már kétszer annyi kárt okoztak a vadállatok a Hargita megyei gazdaságokban, mint tavaly egész évben – adta közre az információkat a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség.

Domokos László igazgató úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek, hogy idén eddig 453 vadállatok által okozott kárt jelentettek be, ezek közül 427-et medvéknek tulajdonítanak. Ez a szám jóval nagyobb, mint 2020-ban, amikor egész évben 223 medvekárról érkezett bejelentés.

A vadak megöltek 134 szarvasmarhát, 267 juhot és 176 más háziállatot, többek között tyúkokat, nyulakat, kutyákat és több máhkaptárt is tönkretettek. A medvék továbbá mintegy 450 hektár mezőgazdasági területen okoztak károkat, főleg a kukoricásokban, zab- és búzatáblákban.

A környezetvédelmi ügynökség igazgatójának elmondása szerint a medvék akkor okozzák a legtöbb kárt, amikor még tejes a kukorica: megeszik a termést, letapossák a szárakat, de a gazdák sokszor csak akkor szembesülnek a kárral, amikor elkezdik a betakarítást. Hozzátette, mostanra már mindennapossá vált, hogy az ügynökség munkatársai terepre látogatnak kárfelmérés céljából. Az igazgató véleménye szerint a megfelelően felszerelt és felügyelt villanypásztorok segítenek a károk megfékezésében.

Az intézmény kimutatásából az is kiderül, hogy idén 11 medvetetemet találtak, amelyek közül egyesek elpusztulásának körülményei nem ismertek, de többet vonatok, illetve autók gázoltak el. Idén eddig hat veszélyesnek ítélt medvét lőttek ki, kilencet pedig áthelyeztek Hargita megye területéről.

(Címlapkép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?