Az emberi létezés kihívásai – Megnyílt Nemes András Csaba kiállítása Kolozsváron

Megnyitották Nemes András Csaba, a kolozsvári születésű szobrász egyéni kiállítását a Kolozsvári Művészeti Múzeumban, ahol a szobrászművész frissebb munkáinak válogatását tekinthették meg a jelenlévők. Művészetében a szobrász a lét sarkalatos vagy éppen hétköznapi eseményeit ábrázolja meseszerű, néha torz humanoid alakjaival – hangzott el a megnyitón. A kiállítás március 3-ig látogatható a Kolozsvári Művészeti Múzeum emeleti kiállítóterében.

Mint a kiállítás leírásában olvasható, Nemes András Csaba szobrászművész szülővárosában, Kolozsváron szerezte művészeti ismereteit, amelyek tehetségét kiegészítve segítették művészi pályáján. Gyerekkorban már lehetősége akadt szakmát lesni és tanulni nagynevű kolozsvári szobrászoktól, mint például Benczédi Sándortól, Vetró Artúrtól és Gergely Istvántól. Majd fiatal felnőtt korában, az 1980-as évek végén megismerkedett Sütő Miklós kolozsvári keramikussal, akit mentorának és barátjának is tart. Tanulmányait a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem szobrász szakán folytatta, itt egészíthette ki gyakorlati tudását a művészet elméleti alapjaival. Rövid ideig művészpedagógus volt a kolozsvári Református Kollégiumban, napjainkban pedig szabadúszó szobrász.

Fotók: a szerző felvételei | A képre kattintva galéria nyílik meg

Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója a megnyitón kifejtette, szerinte soha nem volt még egy helyen ennyi munkája Nemes András Csabának, aki egy nagyon szorgalmas művész, hiszen egyik szobrát néhány nappal azelőtt fejezte be, hogy berendezték volna a kiállítást. Grezsa Csaba, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának főkonzulja elmondta, szerinte nagyon fontos mindannyiunknak megtalálni a létezésünk értelmét, lényegét, és ennek a megismeréséhez mindig a művészeten keresztül vezet az út. „Nemes András Csabának a mostani kiállítása pedig pontosan arról szól, hogy közelebb kerüljünk a létezés megértéséhez” – fogalmazott.

Az emberi létezés eseményeit és kihívásait ábrázolják a szobrok

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke úgy vélte, öröm, hogy Nemes András Csaba munkái itthon, Kolozsváron, a Bánffy-palota nagytermében kapnak helyet, Bibza Gábor esperes, lelkipásztor pedig beszédében kiemelte, az „emberi érzések kötéltáncának” vagyunk szemtanúi Nemes András Csaba mai kiállításán, ahol a lét sarkalatos vagy éppen hétköznapi eseményeit ábrázolja a térben, nagyra nőtt alkotásai által.

„Ezek a humanoid alakok, akik velünk szembenéznek, minden esetben másodlagos üzenetet is hordoznak. Látszólag görnyedt hátú, vagy éppen feszesen demonstráló, máskor a lendület feszültségében eltorzuló figurák mögötti gondolatiságot keresi. És talán ez a legfontosabb üzenete ennek a kiállításnak. Mert Nemes András Csaba meseszerű, olykor földönkívülivé torzuló figurái, az emberi létezés eseményeit és annak kihívásait ábrázolják számunkra. A posztmodern művészet óta a művészet velejárója, hogy elgondolkoztat, és arra késztet, hogy a tálalt témát magunk alakítsuk ki. Hogy mit látunk? Mindenki döntse el ma este magának” – hangzott el. Hozzátette, a művész szobraiban felfedezhetjük többek között a fájdalom, szenvedés, siker, megalkuvás, kiégés allegóriáját.

loan Sbârciu professzor, a Romániai Képzőművészek Egyesülete kolozsvári fiókjának elnöke kifejtette, Nemes András Csaba művészete diszkrét, finom, elegáns, minimalista formáival a gondolatiságot közvetíti, és számára nem a formák a legfontosabbak, hanem az, hogy kifejezze, amit ő megél.

Kis-Pállukács Hajnal, a kiállítás kurátora felelevenítette, hogy amikor megkérdezte a művészt, hogy mi az ihlete forrása, a válasz az volt, hogy az élet, és innen jött a kiállítás címe is. „Ha megfigyeljük a létezés bizonyos elemeit, azok soha nem lesznek vagy mélyfeketék, vagy tökéletesen fehérek, hanem mindig valahol a szürke árnyalatában keresendők. Csaba mindig nagyon nyersen jeleníti meg ezeket, ami egy nagyon friss nézőpont, hogy nem szépít, nem tökéletesít, és nem is csúfítja el akarattal a dolgokat, hanem megmutatja azokat több szempontból, több nézőpontból. A kiállításon belül ezért a címkék sincsenek ugyanazon az oldalon letéve, mert az volt a lényeg, hogy körbejárhatóak legyenek a munkák, és minél több szemszögből meg lehessen őket figyelni” – zárta gondolatait a kurátor.

Az elmúlt évek során Nemes András Csaba alkotásai számos egyéni és csoportos kiállításon megjelentek, 2018-ban és 2019-ben a Kolozsvári Magyar Napok kulturális rendezvénysorozat alkalmával egyéni tárlat keretén belül hozta közönség elé munkáit. 2019-ben Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa adott otthont Az ősök útján című egyéni kiállításának. 2021 és 2022-ben főként csoportos kiállítások keretén belül szerepeltek munkái, a tavalyi év folyamán pedig hat kiállításon vett részt. A kiállításokon látható alkotásokon kívül néhány köztéri szobor is nevét viseli, így például a kolozsvári Református Líceum udvarán kiállított dr. Csiha Kálmán püspököt ábrázoló domborműve, illetve a Németh Gézát ábrázoló, Budapesten található dombormű. 2023-ban Nemes András Csaba felvételt nyert a Romániai Képzőművészek Szövetségének kolozsvári fiókjába, szobrász szakterületen.

A Bánffy-palotában megnyílt egyéni kiállítása március 3-ig látogatható a Kolozsvári Művészeti Múzeum emeleti kiállítóterében, a múzeum nyitvatartási rendje szerint.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?