Honfoglalás kori kincsekből nyílt kiállítás Csíkszeredában

Közel negyven tarsolylemezt és díszt tár a nagyközönség elé a Csíki Székely Múzeum legújabb, csütörtökön megnyitott tárlata. Ritkán látható az anyaországon kívül ilyen értékes, honfoglalás kori tárgyakat bemutató kiállítás.

A honfoglalók korára jellemző, akkori divatos kellékek borítólemezeinek és ékes díszeinek kiállítása látható csütörtöktől a 400 éves Mikó-vár falai között. A tárlat a Csíki Székely Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködése nyomán született meg. A magyarországi intézmény korábbi, nagy sikerű tematikus kiállítása áprilisig költözött Csíkszeredába.

Karda-Markaly Aranka, a Csíki Székely Múzeum igazgatója | Fotó: Gegő Imre

A tarsolylemez és a veretes tarsoly a honfoglalás kori elit egyik legértékesebb méltóságjelvénye volt. A tarsolylemezek jellegzetes, 10. századi magyar rangjelző tárgyak, amelyek a korabeli magyar ötvösművészet kiemelkedő darabjai. A Magyar Nemzeti Múzeum 2022-ben tárta a nagyközönség elé a honfoglaló elit kincseiként számon tartott tarsolylemezeket. Az elmúlt évek régészeti ásatásainak köszönhetően több honfoglaláskori kincs is előkerült. A Magyar Nemzeti Múzeum arra a nagyszabású feladatra vállalkozott, hogy a honfoglaló-államalapító vezérek összes eddig fellelt és kiállítható állapotban levő tarsolylemezeit bemutassa egy kiállítás keretén belül – ismertették a megnyitó alkalmával.

Mint Karda-Markaly Aranka, a Csíki Székely Múzeum igazgatója köszöntőjében kiemelte, a tárlat eddig csupán két helyszínen volt látható, Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban, illetve Szentendrén a Ferenczy Múzeum Centrumban. 

„A kiállítás egyben a régészek és restaurátorok munkáját is bemutatja, összefoglalja, hisz az ők kiemelkedő munkássága nélkül sem a Tarsolylemezek kiállítás, sem más régészeti tematikájú kiállítás nem jöhetett volna/jöhetne létre” – hangsúlyozta az intézményvezető. Mint hozzáfűzte: egy újabb, eddig még be nem mutatott veretes tarsoly is bekerült a tárlatba, melyet a Kolozsvári Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum kölcsönzött.

Fotó: Gegő Imre

„Sokan feltehetik a kérdést, hogy mi köze Csíkszeredának, Székelyföldnek a honfoglaláskori tarsolylemezekhez, hisz itt az eddigiekben – sajnos – nem került elő a korszakból semmiféle tárgy. Viszont, mint a magyar kultúrához tartozó lakosság, a múzeum, mint a magyar kultúra és identitás őrzőjének egyik bástyája, itt Erdélyben. Igazából nem is kérdés, hogy milyen szerepe lehet itt egy honfoglaláskort, az őseinket, elődjeinket idéző kiállításnak, sokkal inkább azt kell mondjam, hogy kötelességünk múltunkat minél szélesebb tematikában bemutató tárlatokat hoznunk, mely a száraz történelem tankönyvek szegényes említéseit, megfoghatóvá, érthetővé, látványossá, és nem utolsó sorban izgalmassá, befogadhatóvá teszi nemcsak a mai kor diákjai számára, hanem azoknak is, akiknek nem volt lehetőségük, csak hobbi szinten utána olvasni a honfoglaló magyarság történetének. Hisz ők azok, akiknek köszönhetően, mi magyarok több, mint 1000 éve itt vagyunk a Kárpát-medencében, és ha másként nem is de a kulturális identitásunknak köszönhetően összetartozunk, hiszen mind magyarok vagyunk ”– fogalmazott Karda-Markaly Aranka.

Fotó: Gegő Imre

Az értékes leletegyüttest közel 40 tarsolylemezt és díszt tár a közönség elé. A kiállítás bepillantást nyújt a honfoglalás korába, illetve a honfoglaló elit, azaz a vezérek reprezentációs igényeit és anyagi potenciáljukat is érzékelhetjük e különleges tárgyegyüttesnek köszönhetően - hangzott még el a kiállítás megnyitóján.

A kiállítást dr. Virágos Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti főigazgató-helyettese nyitotta meg. Köszöntőbeszédet mondott Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. Az eseményt Fülöp Réka, a Magyar Nemzeti Múzeum régészének tárlatvezetése zárta.

A tárlat 2024. április 7-ig látogatható a Csíki Székely Múzeumban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?