Kettős évfordulót ünnepeltek a Csíki Székely Múzeumban

Szervátiusz Jenő születésének 120., illetve a Szervátiusz Alapítvány fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendeztek kiállítást Csíkszeredában, a Csíki Székely Múzeumban. A tárlaton az elmúlt húsz év, az alapítvány által díjazott, kiemelkedő magyar művészek, több mint 70 alkotása tekinthető meg.

Az 1903-ban, Kolozsváron született szobrászművészre, Szervátiusz Jenőre, valamint fiára, a szintén szobrászművész Szervátiusz Tiborra emlékeztek kedden este a Csíki székely Múzeumban. Szervátiusz Jenő születésének 120., és a Szervátiusz Tibor és felesége, Szervátiusz Klára által létrehozott alapítvány fennállásának 20. évfordulója alkalmából egy kiállítás is megnyílt a Csíki Székely Múzeumban. A tárlaton az elmúlt húsz év, az alapítvány által díjazott, kiemelkedő magyar művészek, több mint 70 alkotása tekinthető meg.

Fotók: Csíki Székely Múzeum | Gegő Imre

A megnyitón Karda-Markaly Aranka, a múzeum igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Mint fogalmazott, a Szervátiusz Alapítvány az elmúlt 20 évben azt a célt tűzte ki célul, hogy felkutassa és támogassa a Kárpát-medence legnagyobb művészeit.

„Jelmondatuk a Művészetet anyanyelven, egyszerre meghökkentő és elgondolkodtató. Azonban végig nézve jelen kiállítás anyagát teljesen egyértelművé válik, hogy mit is jelent ez a mondat.  Ilyenkor válik egyértelművé, hogy a magyar kultúra mindenhol jelen van. Az a tudás, ami az anyanyelvvel kezdődik, majd a mindennapi életünkbe, hagyományaink, zenei, irodalmi, építészeti műfajaink által belénk ivódik, és természetes részévé válik létünknek, mindezek által minden magyar ember között létrejön egy közös kapocs, egy olyan nyelvezet, amely nem a hétköznapi kommunikációt jelenti, hanem a közös múltat, a letűnt korok hőseit, az ősök által használt szimbólumrendszereket, a népballadáinkat, a történelmünket idézi fel, mindezt különböző csatornákon közvetítve a néző, hallgató felé” – mondta az intézményvezető.

Hozzáfűzte: ha végig sétálunk a tárlaton, azt érezhetjük, hogy lakhatunk bárhol, bármelyik országban a világ bármely pontján, a magyarságunk, nemcsak az irodalmon, a zenén, a történelmünkön keresztül, hanem a művészeten keresztül is összeköt bennünket.

Kulturális védőbástyák

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere köszöntőjében rámutatott, hogy a kiállítás alkalmával az idén építésének 400. évfordulóját ünneplő Mikó vár találkozik a Szervátiusz Alapítvány által az elmúlt húsz esztendőben kitüntetett, Kárpát-medencei alkotókkal.

„Milyen nagyszerű dolog ez és milyen fontos ez nekünk! A Mikó vár Csíkszereda és egész Székelyföld ikonikus épülete, amely egykor igazi élő bástya szerepet töltött be, napjainkban pedig kulturális védőbástyája a Kárpát-medencei magyarság életében. Kulturális védőbástya-szerepet töltenek be azok a művészek is, akiknek a Szervátiusz Alapítvány díjain keresztül elismerve alkottak és alkotnak. Alkotásaik révén ők is a Kárpát-medencei magyarság identitását fejezik ki, őrzik meg” – emelte ki Korodi Attila.

A köszöntőket követően Szervátiusz Tibor özvegye, Szervátiusz Klára, a Szervátiusz Alapítvány elnökét, a kiállítás kurátora nyitotta meg a tárlatot. Az eseményt Boldizsár Szabolcs fuvolajátéka tette ünnepélyesebbé.

A Szervátiusz Alapítványt Szervátiusz Tibor Kossuth-díjas szobrászművész alapította a feleségével, Klárával, a szintén szobrász édesapja, Szervátiusz Jenő születésének 100. évfordulóján 2003-ban. Egyúttal létrehozta a Szervátiusz Jenő-díjat, azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a Kárpát-medencében születő magyar művészetre, magyar művészekre. A díjat a kuratórium évente adja át olyan képzőművészeknek, akik a nemzeti kultúra gyökereit felmutató, magas színvonalú művészetet hoznak, hoztak létre.

A tárlaton Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor alkotásai mellett a következő művészek munkái tekinthetők meg: Kubinyi Anna, Somogyi Győző, Rieger Tibor, Györfi Sándor, Győrfy Lajos, Barabás Éva, Kákonyi Csilla, Márton Árpád, Páll Lajos, Gaál András, Bocskay Vince, Bardócz Lajos, Árkossy István, Gyurkovics Hunor, Berend Iván, Nagy János, Szabó Ottó, Matl Péter, Homoki Gábor, Petrás Mária, Petrás Alina.

A kiállítás november 30-ig, keddtől vasárnapig naponta 9 és 17 óra között látogatható a Csíki Székely Múzeumban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?